En Sıcak Konular

Obama'nın yasası için kader anı

28 Haziran 2012 15:54 tsi
Yüksek Mahkeme bugün Obama'nın Sağlık Yasası'nın kaderini belirleyecek. ABD Yüksek Mahkemesi, destekçileri tarafından Başkan Barack Obama'nın en büyük başarısı olarak yorumlanan sağlık yasası ile ilgili kararını bugün açıklayacak.

Yüksek Mahkeme bugün Obama'nın Sağlık Yasası'nın kaderini belirleyecek.

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Barack Obama'nın en büyük başarısı olarak yorumlanan sağlık yasası ile ilgili kararını bugün açıklayacak.

2010 yılında kabul edilen yasaya göre tüm Amerikalılar sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Sigorta yaptırmayanlar ceza ödemek zorunda kalıyor.

Ancak Başkan'ın muhafazakâr rakipleri yasanın ABD Anayasası'na aykırı olduğu görüşünü savunuyor.

Yüksek mahkeme tartışmalara son koyup yasayı tamamen yürürlükten kaldırabilir.

Sağlık yasası şu anda ABD'nin en çok tartışılan konularından biri ve çıkacak kararın Beyaz Saray yarışına önemli etki yapacağına inanılıyor.

Beş ay sonra ülke başkanlık seçimlerine gidecek. Seçimde şu an yönetimde olan Demokrat Partili Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney yarışacak.

Şu anki anketlerde Başkan Obama az farkla önde olsa da ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle Romney'nin yükselişe geçebileceği düşünülüyor.

Romney Çarşamba günü Washington DC'de düzenlediği bir mitingde Yüksek Mahkeme'nin sağlık yasasını yürürlükten kaldırmaması durumunda bile Başkan seçilirse yasayı yeniden gündeme getireceğini söyledi.

BÖLÜNMÜŞ YARGI

Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Romney Obama'nın Sağlık Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olduğu görüşünde.

ABD'de Sağlık yasası kürtaj, doğum kontrolü, federal borçlar, yaşlılık dönemi bakımı, bireysel haklar gibi ülke için hassas olan birçok tartışmayı de yeniden gündeme getirdi.

Dokuz üyeli yüksek mahkemenin çeşitli karar seçenekleri bulunmakta.

Sağlık sigortası alma zorunluluğu 2014 yılına kadar yürürlüğe girmeyeceğinden mahkeme davada karar alınması için çok erken olduğuna karar verebilir.

Yargıçlar yasanın getirdiği cezanın kongrenin yasalara uygun bir vergi olduğunu söyleyerek teknik olarak yasaya yapılan itirazı da reddedebilir. Bir çok uzman böyle bir kararın beklenmemesi gerektiği görüşünde.

Yüksek mahkeme yasayı iptal kararı alırsa bu Başkan Obama'ya büyük zarar verecek.

Böyle bir durumda seçim öncesi Obama'nın destekçilerinin güvenini yeniden kazanması gerekecek.

Uzmanlar Yüksek Mahkeme'deki birçok muhafazakâr yargıcın yasaya oldukça şüpheci yaklaştığını söylüyor. Yargıçlar yasayı Kongre'ye geri gönderip ''zorunlu sigorta'' kavramının çıkartılıp tasarının yenilenmesini talep edebilir. Ancak mahkemenin yasayı tamamen iptal etmesi de mümkün.

ABD'de yüksek mahkemede 9 yargıç görev yapıyor. Bu yargıçlardan 5'i muhafazakâr 4'ü ise liberal.

Son yıllarda yüksek mahkeme verdiği kararlar yüzünden birçok kez eleştirildi. Yapılan bir anket mahkemenin halktan aldığı desteğin 1987'den bu yana en düşük seviyede olduğunu gösterdi.

TEPKİLER KARIŞIK

ABD'nin yeni sağlık yasası (muhalifler tarafından Obamacare olarak adlandırılıyor) 2009 yılında tek bir Cumhuriyetçi oy almadan Kongre'de kabul edildi ve 2010 yılının Haziran ayında Başkan Obama tarafından yasalaştırıldı.

Birçok anket Amerikalıların önemli bir bölümünün yasanın iptalinden mutlu olacağını gösteriyor.

Ancak yasanın bazı bölümleri toplumun büyük bir kesiminden destek görüyor. Bazıları ise yeterince kapsamlı olmadığı gerekçesiyle yasayı desteklemiyor.

Yasa sayesinde 26 yaşından küçük Amerikalılar ebeveynlerinin sağlık sigortalarından daha uzun süre yararlanabilecek. Ayrıca hâlihazırda sağlık sorunları olan kişiler de bu yasa sayesinde artık sigorta yaptırabiliyor.

(Hürriyet)



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs