iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Allah o günleri göstermesin!'

28 Haziran 2012 10:19 tsi
'Allah o günleri göstermesin!' AK Parti'nin stratejik aklı, son gelişmeleri nasıl okumuş? iyibilgi özel

Son günlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilgili olarak siyasi havayı iyi okuyan iki gazetecimiz satır aralarında ilginç mesajlar veriyor.

Dün Star gazetesindeki köşesinden Mısır'daki politik gelişmelere ilgisiz kalışımıza hayıflanan Fehmi Koru, şöyle bir uyarıda bulunmuştu:

Yine de Müslüman Kardeşler üyesi bir cumhurbaşkanıyla çalışmak zorunda olacaklarını unutmayalım askerlerin... Bir de Tahrir Meydanı’nın dönüştürücü etkisini...

Mısırlı askerlerin ilham kaynağı nasıl Türkiye ve darbeleri ise, MK örgütünün esinlendiği örnek de Ak Parti... MK ile Ak Parti arasında pek çok noktada dağlar kadar fark olmasına rağmen bu böyle... ‘Arap Baharı’ başlar başlamaz ilgisini yoğunlaştırdığı yakın coğrafyadaki değişimin en önemli meyvesi Mısır’la, Suriye yüzünden, maalesef ilgilenemiyor Türkiye... Ne büyük yazıktır, tahmin edemezsiniz.

Bugün Zaman gazetesinden Ali Bulaç da Suriye konusunda hükümeti dikkatli olmaya davet eden bir yazı kaleme aldı. Yazısının sonunda Başbakan Erdoğan'a bir çağrıda bulundu:


Birileri bizi bir savaşa itiyor. Bugün yanımızda durur gibi görünen Amerika ve Batı bizi yalnız bırakır. Suriye'deki yönetimi, iç savaşı, katliamları, Baas ideolojisini zerre miktarı onaylıyor değilim. Fakat çözüm bugün takip ettiğimiz yol değildir... Başbakan Erdoğan'a büyük sorumluluklar düşüyor. Ben onun kalbinin derinliklerinde on binlerce Türkiyeli ve Suriyelinin hayatını kaybedeceği bir savaşı reddeden güçlü bir iman ve vicdan olduğuna kuvvetle inanıyorum. Hiç değilse bugün çok ihtiyacımız olan feraset, derin kavrayış ve hilm ile analiz kabiliyetinin en güzel örneğini veren Yaşar Yakış'ın söylediklerine (Neşe Düzel'in röportajı, Taraf 23 Nisan 2012) kulak versin.


Bulaç'ın dikkat çektiği Yaşar Yakış, AKP'nin diplomasi konusunda en yetkin isimlerinden biri. AKP’nin kurucularından olan emekli Büyükelçi Yaşar Yakış, her biri dörder yıl olmak üzere Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan’da toplam on iki yıl bulundu.

Gerek Fehmi Koru'nun Mısır uyarısı, gerekse Bulaç'ın Suriye uyarısına istinaden Yakış'ın iki ay önceki mülakatı, AKP'nin stratejik bakışına dair önemli kodlar içeriyor. Örneğin Yakış'ın Mısır konusunda söylediği şu söze çok dikkat etmek gerekiyor:


Arap Baharı’nın kök salmaya başladığını söyleyebilmemiz için iktidara seçimle gelen siyasi partilerin iktidardan gene seçimle gittiklerini görmemiz lazım. Mısır’da Mübarek hanedanın yerine Müslüman Kardeşler hanedanı gelmemeli


Mısır Devlet Başkanlığı koltuğuna geçtiğimiz hafta Müslüman Kardeşler'den bir ismin seçildiğini biliyoruz. Yakış'ın uyarısı, Müslüman Kardeşler'in o koltuğua oturması değil, o koltuktan kalkmaması ihtimali üzerine...Oradaki anahtar kelime "hanedanlık". Peki Yakış neden böyle bir senaryoya dikkat çekme ihtiyacı duydu? (Başbakan Erdoğan'ın Mısır'da verdiği laiklik mesajını hatırlayalım)

AKP'yi model olarak kendisine örnek alan bir yapının, iktidarda pay alması, AK Parti açısından gayet makul olmalı. Oysa burada görünenden farklı bir durum söz konusu, sanki. Mursi'nin şu açıklaması, bu konuda bir ipucu veriyor olabilir. Müslüman Kardeşler ile ilgili bu sözler, İhvan'ın güçlü olduğu Suriye için de geçerli olabilir.

Gelelim Suriye'ye. Bulaç'ın dikkat çektiği üzere Yakış'ın Suriye ve İran ile ilgili uyarısı şöyle:


Türkiye ve Suriye savaşa girerse, İran ne yapar?

Temel kaptanlık imtihanına giriyor. Sınavda Temel’e, “Takayla Karadeniz’e açıldın. Akşama doğru birden yağmur, fırtına başlıyor. Takanın dümeni kırılıyor. Motor arızalanıyor. Pusula kırılıyor. Gökte yıldız da yok. Ne yaparsın?” demişler. Temel bir duvara bakmış. Bir yere bakmış. Sonra da pencereden dışarı bakmış. “Allah o günleri göstermesin” demiş. Allah o günleri bize göstermesin!


Başbakan Suriye’yle ilgili çok sert konuşmalar yapıyor. Türkiye, Suriye sınırı içinde tampon bölge kurabilir mi?

Birleşmiş Millet kararı olmadan, yani uluslararası meşruiyet zemini olmadan Türkiye’nin geleneğinde böyle bir şey yapmak yok. Arap Ligi karar verdi diye olmaz bu. Arap ülkelerinde en uzun görev yapmış bir diplomat olarak şunu söylüyorum. Ortadoğu kaygan bir zemindir. Arap Baharı bölgeyi daha da kaygan hale getirdi. Bir şey yaparken ayağınızın kayma ihtimali arttı. Devlet politikaları açısından ince ayar daha önemli hâle geldi. Suriye stratejik önemi nedeniyle öteki ülkelere nazaran Türkiye için çok daha kaygan bir zemin. Ayrıca Türkiye Araplarla birlikte hareket etse de, Arap’ın Arap’a yaptığı unutulur da Türk’ün Arap’a yaptığı unutulmaz. Suriyeliler Arap kardeşlerini affeder ama Türkiye’yi affetmez!


Peki, dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmazsa Suriye’de durum nasıl gelişir?

Beşar Esad muhalefeti bastırır. Suriye’de Arap Baharı yaşanmaz! Ama sanmayalım ki Arap Baharı’nın yaşandığı yerlerde de ülke sabahtan akşama güllük gülistanlık olacak. Diktatörler gitti ama yerlerine de başka diktatörler gelecek. Arap Baharı’nın kök salmaya başladığını söyleyebilmemiz için iktidara seçimle gelen siyasi partilerin iktidardan gene seçimle gittiklerini görmemiz lazım. Mısır’da Mübarek hanedanın yerine Müslüman Kardeşler hanedanı gelmemeli!


Esad daha ne kadar iktidarda kalır sizce?


Esad, bir yıl içinde mutlaka gider diye kimseyle bahse girmem ben...


AK Parti'nin stratejik aklı iki ay önce böyle konuşmuş. Bugüne dair güncelliğini yitirmeyen bu sözler, Bulaç'ın dediği gibi dikkatle okunmayı hak ediyor.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs