En Sıcak Konular

Mısır: Kemerlerinizi bağlayın!

26 Haziran 2012 17:12 tsi
Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi'nin ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak açıklanmasının ardından Mısır ve aslında bütün bölge yeni ve tehlikeli bir döneme girdi.

Mutlu sonla bitecek bir film izlediğine inananlar veya tasavvur edenler yanılıyor; bunun sadece Mısır'ı ilgilendiren bir şey olduğunu sananlar ise sadece yanılmakla kalmıyor ihmalkâr davranıyor.

Bugün Mısır bir kavşakta bulunuyor ve seçeceği yön hem ülke hem de Arap bölgesi için çok önemli. Mısırlılar için mücadele daha yeni başladı: Mısır yarın Türkiye gibi mi olacak, Kardeşlerle ordu arasında bir mücadele mi yaşanacak? Şayet bu olursa sonucunun Türkiye'deki gibi olmasını beklememeliyiz. Türkiye modeli uzun zamanda oluştu, Türkiye'deki İslamcılar farklı ve Mısır'da Erdoğan gibi figürler yok. Hatta Müslüman Kardeşler Erdoğan'ın Mısır'da laik bir devlet kurulması gerektiği tavsiyesini reddetti.

Yoksa Mısır Pakistan'a mı benzeyecek: Bir tarafta İslamcılar, bir tarafta ordu. Veya İran'daki Humeyni devrimi gibi mi olacak? Bazıları Mısır'da ordu ve yargının garantör rolü oynayacağını söyleyebilir. Bu doğru ama yeni Mısır Cumhurbaşkanının Müslüman Kardeşler üyesi olduğunu unutmamalıyız. Bir başka deyişle artık Mısır'ı Kardeşler yönetiyor. Humeyni deneyiminin sonuçlarının 40 yıl sonra hâlâ bölgeyi etkilediğini, bunun etkilerinin Lübnan, Irak, Bahreyn ve Yemen'de açık olduğunu da unutmamalıyız. Mısır'daki 1952 askerî darbesini takip eden 50 yılda, Nasır deneyiminin sonuçlarının da sadece Mısır'ı değil bütün Arap bölgesini etkilediğini de unutmamalıyız.

Bu mevcut durumun kötümser bir yorumu değil. Uzun zamandır kafalarını kuma gömenlere, şu anda kimsenin gerçekleşeceğine inanmadığı bir gerçeklikle karşı karşıya olduğumuzdan uyanık olmaları ve kemerlerini bağlamaları için bir çağrı.



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs