iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gördünüz mü: Şam ile Kudüs üst üste bindi

26 Haziran 2012 13:13 tsi
Gördünüz mü: Şam ile Kudüs üst üste bindi Başbakan Erdoğan'ın 'kukla yönetimleri Türkiye'ye karşı kışıkırtanlar' diyerek işaret ettiği yerde kimler buluştu? iyibilgi özel

Başbakan Erdoğan'ın beklenen konuşması, çok önemli mesajlar içeriyor. Konuşmaya dair herkesin ilgisi 'tampon bölge' iması var mı yok mu üzerine çekilmişken, Erdoğan'ın söylediği iki cümlenin yeteri kadar dikkat çekmediğini gördük:

"Türkiye'nin büyümesinden rahatsızlık duyanlar var. Bölgedeki kukla yönetimleri Türkiye'ye karşı kışkırttıklarını çok iyi biliyoruz. Hasmane tutum sergileyenlere karşı yakıcı bir azap olmaya devam edeceğiz."

Buradaki kukla rejimlerden biri, büyük ihtimalle Esad yönetimi. Peki Başbakan'ın imasına göre, onu kimler kullanıyor olabilir?

Kriz başladığı andan beri iki yabancı ülkenin adı analiz ve teorilerden hiç düşmedi:

1- Rusya. Uçağımızı vuran savunma sisteminin üreticisi olduğundan tutun, bizim uçağı vuran parmağın sahibine kadar (Rus gemisinden atılan bir füze ile vurulduğu bile söyleniyor) bir çok iddiaya ev sahipliği yapan Rusya'yı, bu krizdeki "dolaylı baş aktör" sayabiliriz. Ötekisi de NATO ittifakı.

2- İsrail. İlk günden itibaren düşürülen uçağın İsrail'de modernize edildiği söylenip duruluyor. Uçağın radar ve telsiz sisteminin bozulmasında, bu "modernizasyon"un etkili olabileceği sıkça dillendiriliyor.

Tesadüfe bakın ki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail'e resmi ziyareti, tam da Türkiye ile Suriye arasındaki uçak krizinin patladığı döneme denk geldi. Putin henüz bölgeden ayrılmamıştı. (Acaba Erdoğan'ın konuşmasını dinleme fırsatı buldu mu? O sırada yanında kim vardı?)

Başbakan'ın ima ettiği ülkeler hangileri olursa olsun, kamuoyunun dikkati şu an bu iki ülke üzerine odaklanmış durumda.

Bu bağlamda aklımıza iki soru geliyor:

1- Prof. Dr. Mahir Kaynak'ın aylar önce belirttiği üzere, eğer Soğuk Savaş dönemindeki dünya dengelerine dönüş arzu ediliyorsa, "tarihinin en iyi ilişkilerine sahip olan" Rusya - Türkiye dengesi, bu krizin ardından bozulmak zorunda mı?

2- Türkiye'nin NATO ile ilişkileri tekrar sıkılaşacak mı? Yoksa tam tersine, şu senaryoda olduğu gibi, bu kriz, müttefiklerin arasını açabilir mi?

Bu haber 2,490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs