En Sıcak Konular

Mursi, işbaşı yaptı

26 Haziran 2012 10:15 tsi
Mısır tarihinin ilk demokratik lideri Muhammed Mursi, dün gayriresmi olarak işbaşı yaptı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, ülke tarihinin ilk demokratik lideri ve modern Mısır'ın 5. cumhurbaşkanı oldu. Ordunun Mursi'nin rakibi Ahmet Şefik'i cumhurbaşkanı olarak ilan edebileceği haberleri asılsız çıktı. Ordu, Müslüman Kardeşler'in adayı Mursi'ye oy veren 13 milyondan fazla insanın sesini duydu.

Mısır tarihinin ilk demokratik lideri Muhammed Mursi, dün gayriresmi olarak işbaşı yaptı. Daha önce diktatörlere ev sahipliği yapan Cumhuriyet Sarayı'nı gezen Mursi, koalisyon hükümeti görüşmeleri için de düğmeye bastı. 'Hapisten cumhurbaşkanlığına' yükselen lider olarak adlandırılan Mursi, dün Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve geçici hükümetin başbakanı Kemal Genzuri ile de görüştü. Uzmanlar, Mursi'nin Savunma Bakanlığı'na giderek Tantavi ile bir araya gelmesinin gücün hâlâ orduda olduğunu göstermek açısından sembolik bir anlamı bulunduğunu ifade ediyor.

Mısır basını, seçim sonuçlarının açıklanmasından önce Müslüman Kardeşler ve ordu arasında pazarlıklar yapıldığını öne sürmüştü. Müslüman Kardeşler'den bazı kaynaklar, basına yaptığı açıklamada, yapılan pazarlıklar sonucu varılan anlaşmanın önümüzdeki günlerde basında yer alacağını belirtiyor. Gergin geçen bir sürecin ardından önceki gün cumhurbaşkanlığını kazandığı resmen açıklanan Mursi'nin pek çok yetkileri Yüksek Askeri Konsey'de kalmaya devam edecek.

Başkent Kahire'de bulunan Cumhuriyet, Kubba ve Abdin sarayları 60 yıl boyunca Mısır'ı yöneten Muhammed Necip, Cemal Abdulnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek'e ev sahipliği yapmıştı. Mursi'nin dün son toplantısını yapan Genzuri hükümetinin yerine kimleri atayacağı büyük bir merakla bekleniyor. Daha önceki açıklamalarında Mursi, oluşturacağı hükümette ağırlıklı olarak Müslüman Kardeşler dışından isimlere yer vereceğini belirtmişti. Mursi'nin başbakanlık için başta Muhammed el Baradey olmak üzere ülkenin önde gelen isimleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Mursi'nin seçim zaferi pek çok dünya lideri tarafından tebrik edildi. Mursi'yi telefonla arayan ilk liderlerden olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın çiçeği burnunda liderini Türkiye'ye davet etti. Aynı şekilde Mursi'yi telefonla arayan ABD Başkanı Barack Obama da, ülkesinin Mısır'a olan desteğinin devam edeceğini söyledi. Mursi'nin zaferinden endişe duyan ülkeler arasında yer alan İsrail ise Müslüman Kardeşler ile diyalogdan başka çareleri bulunmadığını belirtti. Mursi'nin daha önce belirlenen takvime göre 1 Temmuz'dan itibaren yetkilerini Askeri Konsey'den devralarak göreve başlaması bekleniyor.

Mursi'ye kim oy verdi?

Mursi için sandık başına giden 13 milyonun kimliği Mısır için büyük bir önem arz ediyor. Oy verenlerin büyük çoğunluğu Müslüman Kardeşler üyesi ya da sempatizanı değil, demokrasi, insani haklar, eşitlik, şeffaflık isteyen kitlelerden oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Mursi'nin aldığı 5 milyon civarındaki oy aslında Müslüman Kardeşler'in ulaşabileceği en yüksek oy. Yıl sonunda yapılan parlamento seçimlerinde hareketin siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin oyların yüzde 47'sini alması, ülkedeki siyasi ve toplumsal gerçekleri hiçbir şekilde yansıtmıyordu. Halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman Kardeşler'den başka bir hareket ya da partiyi tanımıyordu.

Şimdi Mursi'yi ve Müslüman Kardeşler'i büyük bir imtihan bekliyor. En çok merak edilen, basın ve siyasi rakiplerinin iddia ettiği gibi Mursi, Müslüman Kardeşler'in ideolojisini mi halka dikte ettirecek, yoksa önceki akşam kamuoyuna seslendiği konuşmasında söylediği gibi herkesin mi cumhurbaşkanı olacak? Yetkileri büyük bir ölçüde tırpanlanan Mursi'nin orduya karşı nasıl bir strateji izleyeceği ve söz verdiği gibi Hıristiyan, kadın ve muhalif liderlerden yardımcı atayıp atamayacağı da merakla izleniyor.

Zaman



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,758 µs