En Sıcak Konular

Esed'i misilleme korkusu sardı

26 Haziran 2012 08:24 tsi
Esed'i misilleme korkusu sardı Uçağımızı düşüren Suriye Türkiye'nin misilleme yapma korkusuyla 'jet yalanlara' sarıldı.

Uçağı gözle hedef alıp uçaksavarla düşürdüğünü iddia eden Şam, panik halinde 'Çözüm heyeti kuralım' teklifi yaptı.

Suriye'nin Türk keşif jetini düşürmesine karşı Türkiye'nin kararlı ve soğukkanlı politikaları, Şam yönetimini tedirgin etti. Suriye yönetimini her fırsatta desteklediğini açıklayan Rusya ve Çin'den bile saldırı sonrası Esed yanlısı herhangi bir açıklama yapılmazken, krizle birlikte girdiği kritik pozisyon, Suriye'yi gerçek olmayan bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya yöneltti.

YALAN ÜSTÜNE YALAN

Türk jetine saldırının yapıldığı günden buyana 4 kez basının karşısına geçen Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'nin öne sürdüğü iddiaların ya doğru olmadığı anlaşıldı ya da yetkililerce kısa sürede yalanlandı. lk açıklamasında sistemin uçağı gördüğü anda kilitlendiğini belirten Makdisi, daha sonra uçağın gözle görülmesinin ardından uçaksavarlar tarafından vurulduğunu savundu.

TELSİZ KAYDI YALANLADI

Makdisi, önceki açıklamalarında 'sınırlarına giren gizemli bir uçağı Suriye'nin egemenlik hakkını savunmak için vurduklarını', bu uçağın Türkiye'ye ait olduğunu ise sonradan fark ettiklerini söylemişti. Fakat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkaldığı Türkiye'nin elindeki telsiz kayıtları, Suriyelilerin vurmadan önce 'gizemli nesnenin' Türk uçağı olduğunu bildiğini kanıtladı. 'Hava sahasını ihlal ettiği anda gerekli cevap verildi' diyen Makdisi'yi radar kayıtları yalanladı. Türk jeti Suriye hava sahasının 13 mil dışında vuruldu.

GÖZLE HEDEF ALMIŞLAR!

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdisi, "Radarla değil, gözle tespit edilen Türk uçağı, uçaksavarlarla düşürüldü. Zaten uçak üzerindeki delikler de bunu gösteriyor" dedi. Ancak Türkiye'nin elindeki bilgiler, keşif uçağının savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle düşürüldüğünü ortaya koydu. Füze rampasının saldırıdan 1 dakika önce harekete geçtiği Türk radarlarınca tespit edildi.

Türk jetini 2-2,5 kilometrelik menzili olan uçaksavarlarla vurduklarını iddia eden Suriye'nin bu iddiası da fos çıktı. Kıyıdan 13 deniz mili, yani yaklaşık 28 kilometre açıkta saldırıya uğrayan F4 keşif uçağına, uçaksavar mermisinin yetişmesinin imkansız olduğu belirtildi. Bu bilgiler Suriye'nin "füze değil, uçaksavar" açıklamasında da kamuoyunu yanılttığını ortaya koyuyor. Bu kadar uzaktayken bir keşif jetinin ancak 'füze' tarafından vurulabileceği ifade ediliyor.

PANİK HAVASI HAKİM

Türkiye'nin NATO'yu harekete geçirmesi ve kararlı politikasının Esed'i nasıl tedirgin ettiğini gösteren son açıklama ise Şam yönetiminin paniğini gözler önüne serdi. Ankara'nın fevri davranmadan "gereken yapılacak" mesajı üzerine, Suriye yönetimi, "İki taraf üzerinden oyunlar oynanıyor" diyerek AB'yi işaret etti. Misilleme korkusuyla paçaları tutuşan Şam, konunun aydınlatılması için ortak heyet kurulmasını teklif etti.
 
yenişafak


Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs