En Sıcak Konular

Balıkçı gemileri azaltılıyor

25 Haziran 2012 16:37 tsi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılıkta aşırı ve bilinçsiz avlanmayı engellemeye yönelik çalışma başlattı.

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yaptığı açıklamada, denizlerdeki stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemisine sahip olup, kendi isteği ile avcılıktan çıkaranlara destekleme yapacaklarını açıkladı.

Av miktarı aynı kalmasına rağmen 2012 yılına kadar sürekli artış gösteren tekne sayısının, denizlerdeki balık varlığını tehlikeye attığına dikkat çeken İl Müdürü Kadir Güven, aşırı tekne sayısının sektörde faaliyet gösteren balıkçıları da olumsuz etkilediği belirtti. Denizlerde aşırı avlanmanın önüne geçmek için, balıkçılığı bırakmayı isteyen teknesi sahiplerine mağdur olmadan sektörden ayrılma imkanı sunulacağına dikkat çeken Güven, "Balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine de olumlu yansıyacak proje, balıkçılık yapmaya devam eden tekne sahiplerinin de ekonomik olarak rahatlamasına yardımcı olacak. Aynı zamanda sürdürülebilir avcılığın sağlanmasına yönelik bir adım olarak değerlendirilen uygulama ile av ile av gücü arasındaki dengenin kurulmasına katkı sağlanacak. Bu sayede denizlerdeki balık varlığı da korunmuş olacak" dedi.

Kendi istekleri ile desteklemeden faydalanarak gemilerini avcılıktan çıkaracak gemi sahiplerinin, geminin tüm haklarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devredeceğini bildiren Kadir Güven, desteklemeden yaralanmak isteyen balıkçıların 19 Haziran 2012 tarihli 'Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği'ni incelemeleri ya da İl Müdürlüğü'nden bilgi almaları gerektiğini kaydetti. Güven şu bilgileri verdi: "Su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla, su ürünleri ruhsat teskeresine sahip on iki metre ve üzerindeki balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında, gemi boyuna göre aşağıda belirtilen miktarda destekleme ödemesi yapılacak. Gemi boyu 12-20 olana 10 bin, 21-30 olana 15 bin, 31 ve üzeri olana 20 bin lira.

Desteklemenin kapsamı:

- Denizlerde avcılık faaliyetlerinde bulunmak üzere Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ve ruhsat tezkeresi halen geçerli olan on iki metre ve üzerinde boy uzunluğuna sahip ve SUBİS'te kayıtlı gemiler destekleme kapsamındadır.

- Kararnamenin yayım tarihinden önceki gemiye ait boy uzunluğu esas alınır. Kararnamenin yayımlandığı 7/5/2012 tarihinden sonra gemilerde yapılan boy artışı kapsam dışındadır.

- İç sularda faaliyet gösteren gemiler, yardımcı gemiler ile boy uzunluğu on iki metreden küçük gemiler kapsam dışındadır.

- Yasa dışı avcılık nedeniyle idari yaptırım uygulanarak ruhsat tezkeresi iptal durumunda olan gemiler kapsam dışındadır.

- İlgilisinden alınmış muvafakatnamesi bulunanlar hariç, üzerinde bir hak ve tahkikat olan gemiler kapsam dışındadır.

- Destekleme kapsamına alınacak gemi sayısı Bakanlık bütçe imkanlarıyla sınırlıdır.

- Birden fazla balıkçı gemisi sahibi olanlar ancak bir gemisi için müracaat edebilir.

Müracaatta istenen evraklar:

- Balıkçı gemisinin sicil kayıtlarının bulunduğu liman başkanlığından alınacak, onaylı gemi kütük kayıt örneği,

- Geminin birden fazla kişiye veya tüzel kişiliğe ait olması halinde, bu Tebliğ kapsamında gemiye ait işlemleri yürütmek üzere, gemi sahipleri tarafından yetkilendirilen kişi/kişilere ait noter tasdikli yetki belgesi,

- İl müdürlüğünden alınacak balıkçı gemisine ait Bakanlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kayıtlarını birlikte gösteren SUBİS'ten alınan onaylı belge, bulunmalıdır."



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs