En Sıcak Konular

İİT Dışişleri Bakanları Suriye'yi kınadı

25 Haziran 2012 12:35 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesini kınayarak, Suriye'nin İİT üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

İİT'den yapılan açıklamada, Cidde'de 24 Haziran 2012 tarihinde Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan İİT Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nda, Suriye'nin kendi vatandaşlarına yönelik artan şiddet eylemlerinin kınandığı ve bu ülkenin İİT üyeliğinin askıya alınması yönünde tavsiye kararının alındığı kaydedildi.

Toplantıda, Suriye'nin bir Türk askeri uçağını düşürmesinin de şiddetle kınandığı ve bu olayın bölge güvenliği ve istikrarına yönelik ciddi tehdit oluşturduğu ifade edildi.

İİT Dışişleri Bakanları'nın, BM ve Arap Birliği Ortak Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planının tüm unsurlarıyla belli bir takvime göre acilen uygulanmasını desteklediklerini vurguladıkları toplantıda, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de süregelen şiddet ve vahşetin durması amacıyla üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi çağrısında bulunulduğu da belirtildi.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu

Öte yandan, toplantının açılış konuşmasını yapan İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, Ramazan ayının yaklaşması dikkate alınarak, Suriye'de masum sivil halka yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve şiddetin durması çağrısında bulunduğu ifade edildi.

İhsanoğlu'nun, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesinden duyduğu endişeyi de dile getirerek, bu olayın bölge güvenliği ve istikrarı bakımından tehlike oluşturduğunu vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada, İhsanoğlu'nun, Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı ilan edilen Muhammed Mursi'yi de tebrik ettiği, seçimlerin başarılı bir şekilde icra edilmesinin Mısır'da demokrasinin gelişmesi bakımından memnuniyetle karşılandığını ifade ettiği belirtildi.

Filistin, Sudan ve Mali'deki gelişmeler

Toplantıda ayrıca, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yürüttüğü yasa dışı yerleşim ve yayılma politikasının kınandığı, barış sürecinin devamı bakımından uluslararası çabaların İsrail'in yerleşim politikasının engellenmesi üzerinde yoğunlaşması gerektiğinin vurgulandığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik artan saldırılarının kınandığı toplantıda, Gazze üzerinde İsrail'in tek taraflı olarak uyguladığı yasa dışı ambargonun kaldırılması çağrısında bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren uluslararası yardım konvoyuna 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası hukuka aykırı bir biçimde düzenlediği saldırıdan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesinin de şiddetle kınandığı, BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde oluşturulan Uluslararası Araştırma Misyonu'nun vardığı sonuçlara riayet etmesinin talep edildiği belirtildi.

İİT açıklamasında, toplantı kapsamında Sudan ve Mali'deki çatışma ve gerginlikten duyulan endişenin beyan edilerek, bu ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin desteklendiği ve anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğinin vurgulandığı da kaydedildi.

aa

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,369 µs