En Sıcak Konular

Rusya ve Çin engel olur

25 Haziran 2012 11:46 tsi
Rusya ve Çin engel olur Uzmanlar bundan sonra olacaklara ilişkin yol haritasını çıkarırken ortak nokta olarak 'Rusya' kaygısını dile getirdi.

Suriye’nin uluslararası karasularda Türkiye ’nin uçağını düşürmesinin ardından yapılması gerekenleri uzmanlar değerlendirdi. Değerlendirmelerin odağında ise hep Rusya vardı. Türkiye nin uçak kriziyle ilgili BM Güvenlik Konseyi nden karar çıkartmasına, Moskova nın engel olacağı belirtiliyor.

Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal (Devletler hukuku uzmanı): Uluslararası karasularında Suriye’nin uçağı vurma hakkı yok. Kesinlikle hukuka aykırı. Bu durum savaş sebebidir. Saldırı olarak değerlendirilir. BM Genel Kurulu’nda alınmış 74 bildiri var. Bir devletin uçağının bombalanması gibi eylemler saldırı olarak kabul ediliyor. Saldırıya karşı da o ülkenin kendini savunma hakkı var, bunun ani ve orantılı olması lazım. BM’nin toplanması ve karar alması lazım. Tarafları barışçıl yoldan çözmeye davet edecek. Uymaz, öteye giderlerse askeri güç kullanmaya kadar gidebilir. Uluslararası hava sahasında uçağı vurulan Türkiye tamamen haklı. Türkiye ’nin mukabelede bulunması lazımdı esasında. Ancak geç kalındı. Türkiye ’nin yapması gereken uluslararası hukuka göre barışçıl çözümler aramak. Ama bu konuda zorlama da sözkonusu değil. BM Güvenlik Konseyi’nden karar almak imkansız. Burada Rusya ve Çin var. Türkiye kendi başının çaresine bakmak durumunda.

İlter Türkmen (Eski Dışişleri Bakanı):
Dışişleri Bakanımızın açıklaması önemli. Uçağımız uluslararası karasularda vurulmuştur. Bu konuda NATO gereken açıklamayı yapacaktır. Ben Suriye’nin tazminat ödemeyi kabul edeceğini düşünüyorum. BM Güvenlik Konseyi’nden de Suriye’yi kınayan bir açıklama beklememeli. Çünkü burada Rusya var. Rusya, Suriye ile ilgili karar alınmasına karşı çıkacaktır.

Radikal



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,097 µs