En Sıcak Konular

AB kızışacak!

25 Haziran 2012 09:57 tsi
AB kızışacak! Hollande-Merkel geriliminde nefesler tutuldu.

28-29 Haziran’da gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi öncesi gözler Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a çevrildi. İki lider arasında esen soğuk rüzgârlar endişe yaratıyor.

Dünya piyasalarında istikrarsız seyir devam ederken, küresel kaygıların merkezi durumundaki Euro Bölgesi yeni bir liderler zirvesine daha hazırlanıyor. Bu hafta perşembe ve cuma günü Brüksel’de bir araya gelecek Euro Bölgesi liderleri başta borç krizi olmak üzere çeşitli konuları masaya yatıracak. Ancak zirve öncesi yaşanan gelişmeler zirve süresince önemli tartışmaların gündeme geleceğini gösteriyor. Yunanistan’da gerçekleşen son seçimlerde ortaya çıkan yeni koalisyon tasarruf konusunda troyka (AB Komisyonu, IMF ve AB Merkez Bankası) ile imzalanan anlaşmanın şartlarını sulandırmakta kararlı. Diğer yandan Fransa’da yapılan son seçimlerde Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında halen soğuk savaş devam ediyor.

HOLLANDE KARARLI

Kemerlerin sıkılıp sıkılmaması konusunda anlaşamayan iki lider arasında yaşanacak olası bir tartışma Euro Bölgesi’nin krizden çıkış sürecini doğrudan etkileyecek. Ayrıca İspanya ve İtalya’ya yönelik destek ve yardım önerileri de potansiyel çatışma başlıkları olarak ortaya çıkıyor. Ancak 28-29 Haziran’da yapılacak liderler zirvesinde ortalığı karıştıracak öncelikli gündem maddesinin Yunanistan olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeni koalisyonun aldığı ortak hareket planına göre troyka ile daha ‘adil’ bir anlaşma için masaya oturulacak. Atina AB’nin destek karşılığı talep ettiği reformlar için uygulama süresinin 2014’ten 2016’ya çıkarılmasını talep edecek. Ayrıca çalışan ve emekli maaşlarında yeni kesintilere gidilmemesi ve yeni işten çıkarmaların olmaması için de Yunanlı yetkililer bastıracak. Yeni Hükümet yeni kaynak yaratmak için yolsuzlukla mücadele, vergi kaçaklarının azaltılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sözü verecek. Almanya ise tüm bu taleplere karşı çıkacağını hemen her fırsatta dile getiriyor.

MİNİ ZİRVE ÇARŞAMBAYA

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Liderler Zirvesi öncesi çarşamba günü Paris’te bir araya gelecek. İki liderin zirve öncesi buzları eritmeye çalışacağı belirtiliyor.

TROYKA BUGÜN ATİNA'YA GİDİYOR

AB Komisyonu, IMF ve AB Merkez Bankası’ndan (troyka) yetkililer bugün Yunanistan’a giderek yeni hükümetin nabzını tutacak.

YUNANİSTAN ARTIK EURO'DA KALAMAZ

Fransız kamuoyu araştırma şirketi Ifop’un yaptığı araştırmaya göre Almanların yüzde 78'i, Fransızların ise yüzde 65'i Yunanistan'ın artık Euro para biriminden çıkmasından yana. Almanların yüzde 85'i, Fransızların ise yüzde 84'ü, ne kadar kredi verilirse verilsin, Yunanistan'ın artık borçlarını ödeyemeyeceği görüşünde. Yunanistan'daki yeni hükümet ve bu ülkenin borç krizi, ay sonunda Brüksel'de düzenlenecek AB zirvesinin en önemli gündem maddesini oluşturacak. Piyasaların ise konuya yönelik bir çözüme olan inancı her geçen gün biraz daha azalıyor.

EKONOMİK SORUNLAR AB'NİN KÂBUSU OLDU

GFK Verein araştırma şirketinin ''Avrupa'nın sorunları 2012'' konulu raporuna göre, Avrupa ülkelerinde sırasıyla ''işsizlik, enflasyon, ekonomik istikrar'' endişe verici ve acil çözüm gerektiren sorunların başında geliyor. Şirketin, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, Polonya, Avusturya, Rusya, İsveç, İtalya ve Yunanistan'da yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Avrupa'nın acil çözüm gerektiren sorunlarının başında yüzde 38 ile işsizlik geliyor, bunu yüzde 22 ile enflasyon, yüzde 16 ile ekonomik istikrar izliyor. Araştırma, krizdeki Yunanistan'da da en belirgin endişenin yüzde 33 ile işsizlik olduğunu ortaya koyuyor. Yunanlıların yüzde 26'sı politik istikrar ve hükümet konusunda endişe duyuyor. Bunu yüzde 24 ile ekonomik istikrar sorunu, yüzde 16 ile sağlık hizmetleri, yüzde 14 ile düşük ücretli işlerin feshi ve yolsuzluk sorunu izliyor.

haberturk

Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs