En Sıcak Konular

Çin'den 'insanlı uzay projesine' 6 milyar dolar

24 Haziran 2012 15:24 tsi
Çin'den 'insanlı uzay projesine' 6 milyar dolar

Çin, uzayda bir istasyon kurma projesi kapsamında yaptığı yatırım miktarının 2013 yılında 39 milyar yuana (yaklaşık 6 milyar ABD Doları) ulaşacağı açıklandı.



Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan İnsanlı Uzay Projesi Sözcüsü Wu Ping, projeyi 1992 yılında uygulamaya başladıklarını ve 20 yıllık süre zarfı içinde 20 milyar yuan ( yaklaşık 3.2 milyar dolar) para harcadıklarını bildirdi. İlk olarak Shenzhou-6 uzay aracı ile projeye başlandığını hatırlatan Wu, 2013 yılında Shenzhou-10'un görevi sonlanıncaya kadar projeye 19 milyar yuan (yaklaşık 3 milyar dolar) daha harcanacağını ifade etti.

Sözcü Wu, Shenzhou-9 uzay aracının Tiangong-1 modülüne manüel olarak başarıyla kenetlendiğini hatırlattı; insanlı uzay projesi doğrultusunda Shenzhou-10'un Tiangong-1 modülüne kenetlenmesinin de gerçekleştirileceğini söyledi. Çin uzay aracının modüle manüel kenetlenmesini ilk kez başardığına değinen Wu, bunun aynı zamanda Çin'in kenetlenme çalışmaları açısından kritik bir tekniği başarıyla uyguladığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Wu Ping, ayrıca Çin'in insanlı uzay teknolojisinin gelişmesiyle yabancı astronotları da yetiştireceğini ve gelecekte bu astronotların da Çin'in uzay araçlarıyla uzaya gönderilebileceğini dile getirdi.

Çin İnsanlı Uzaycılık Projesi'ne göre, 2020 yılında insanlı uzay istasyonu kurulacak. Kenetlenme teknolojisi de Proje'nin üç temel tekniğinden birini oluşturuyor. Daha önce Çin, insansız ve insanlı uzay araçlarını uzaya başarıyla fırlatarak, projenin ilk aşamasını tamamlamıştı. Şu anda ikinci aşamada bulunan Çin, birden fazla taykonotun uzay gezisi yapması, taykonotların uzay yürüyüşü gerçekleştirmeleri ve uzay aracının modüle kenetlenmesi gibi hedefleri yerine getirmeye çalışıyor. Bu manada Çin, geçen yıl Shenzhou 8 uzay aracını Tiangong 1 modülüne otomatik olarak başarıyla kenetlenmişti. Bugün de Shenzhou 9 uzay aracı Tiangong-1'e otomatik kenetlenmenin ardından manüel olarak kenetlenmeyi başardı. Son yıllarda uzay çalışmalarında ciddi adımlar atan Çin, üçüncü aşamada ise, 2020 yılında uzun süreli ve içinde astronotların konaklayıp çalışabileceği bir uzay istasyonu kurmayı hedefliyor. Çin, uzay istasyonunun oluşturulmasıyla büyük uzay teknolojisi deneyleri yapacak.

(CİHAN



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,870 µs