En Sıcak Konular

Düşen uçağımızla ilgili bir iddia daha

24 Haziran 2012 09:41 tsi
Düşen uçağımızla ilgili bir iddia daha Dünya basınında büyük yankı bulan olaya en ilginç yorumu İsrail istihbaratına yakınlığıyla tanınan Debka adlı internet sitesi yaptı.

Suriye, Türk keşif uçağını ‘hava sahasını ihlal ettiği’ gerekçesiyle vurduğunu açıkladı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi de Türk jetinin, Rusya’nın geçen hafta teslimatını yaptığı Buk M2 (SA-11) hava savunma sistemiyle vurulduğunu yazdı. Sistem, 30 kilometrelik alanda ses hızının 3 katında uçan düşman uçaklarını dahi avlayabiliyor. Öte yandan Türk uçağını düşüren füzenin Rus teknisyenler yardımıyla ateşlenmiş olabileceği de öne sürüldü...

Önceki gün Suriye’nin Lazkiye kenti açıklarında düşürülen Phantom tipi RF-4E keşif uçağının yankıları sürüyor. Uçağın ve pilotların akıbeti hala gizemini korurken, önceki gece geç saatlerde Suriye’den uçağın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürüldüğü açıklaması geldi. Dünya basınında büyük yankı bulan olaya en ilginç yorumu ise İsrail istihbaratına yakınlığıyla tanınan Debka adlı internet sitesi yaptı. Debka, Türk F-4 uçağının Rusya’nın geçen haftalarda Suriye’ye verdiği SA-11 Hava Savunma Sistemi’yle vurulduğunu iddia etti.

Geçen hafta teslim edildi

Suriye hava sahası, temel olarak Rusya’dan temin edilen hava savunma sistemleriyle korunuyor. Sovyetler tarafından 1960’larda imal edilen S-200 hava savunma sistemlerinin yanı sıra yine Rus yapımı olan ve geçtiğimiz haftalarda Suriye’ye teslim edildiği iddia edilen Buk M2 ya da NATO’daki tabiriyle SA-11 hava savunma sistemleri de Suriye ordusunun hizmetinde bulunuyor. Debka sitesinin iddiasına göre de Türk uçağını düşüren füze bataryası teslimatı henüz yeni olan SA-11 sistemiydi.

Mavi Marmara kurbanı mı?

Hatta, Debka Suriyeli askerlerin bu hava savunma sistemi için eğitiminin tamam olmaması nedeniyle Türk uçağına füze atılırken Rus askerlerin de burada olabileceğini iddia etti. Başka istihbarat siteleri ise Lazkiye kıyılarında bulunan ve Suriye’deki 5 hava savunma sisteminden biri olan S-200 bataryalarının Türk F-4’ünü düşürdüğünü iddia etti. İsrail sitesi ayrıca Türk F-4’lerinin İsrail Havacılık Endüstrisi tarafından kısmen yenilendiğini ve geliştirildiğini, ancak bu tür hava sistemlerinin saldırısından uçağı koruyacak olan sistemlerin Mavi Marmara saldırısı sonrası geliştirme kontratının iptal edilmesi nedeniyle takılmadığını ileri sürdü.

Kırıkhan’a düşmüştü

Suriye’nin 27 Mayıs 2005’te deneme amacıyla fırlattığı 3 Scud füzesinden biri, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde boş bir tarlaya düşmüştü. Şans eseri ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayla ilgili Suriye, füzelerin tatbikat sırasında yanlışlık sonucu Türkiye’ye düştüğünü kabul ederek Ankara’dan özür dilemişti.

15 AYDIR İLK KEZ NATO ÜYESİ HEDEF ALINIYOR

Site “Bu 15 aydır Rusya’dan silah temin eden Suriye’nin bir NATO üyesi ülkeyi ilk kez hedef alışı.“ ifadesini kullandı. Öte yandan DebkaFile’in İsrail askeri yetkililerini kaynak göstererek verdiği bilgide kaynakların “Aynı zamanda İsrail yapımı bir uçak, Rus yapımı silahlar tarafından son 5 yıldır ilk kez hedef alınıyor” sözlerine yer verdi.

vatan

Bu haber 1,776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs