En Sıcak Konular

Bölgemizdeki büyük kapışma

23 Haziran 2012 08:22 tsi
Bölgemizdeki büyük kapışma Türkiye'yi merkez alan büyük bir değişim yolda

Önümüzdeki on-yirmi yılda, Ortadoğu ve Afrika’da hem arz hem de tüketim alanlarına yatırım yapıp kârlılıklarını düşürmeden, fosil yakıt sonrası, konsolidasyona hazırlanıyorlar. Bunun için şundan emin olun, Exxon-Mobil’in, Kürt yönetimi ile yaptığı anlaşma zaten, uzun bir zamandır gündemde ve Exxon-Mobil, hiç kimseyi takmadan bu anlaşmada ısrar ettiyse bir bildiği vardır. Exxon-Mobil’in anlaşma yaptığı, Erbil, Süleymaniye, Musul ve Kerkük yakınlarında bulunan altı sahadan üçü Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında yetki ihtilafı yaşanan bölgelerde bulunuyor. İşin garip tarafı Exxon-Mobil, Irak merkezi yönetimi tarafından tanınan petrol çıkartacak 47 şirket arasında gözükmüyor. Buna rağmen Barzani, ABD’ye gittikten sonra, Maliki’ye karşı cepheyi güçlendirip, Exxon-Mobil’le anlaşmayı sonuçlandırıyor. Dikkat ettiyseniz, aynı tarihlerde, Barzani Türkiye’yle ilişkileri daha da düzeltmek için, Kürt sorununun çözümü konusunda, adeta CHP ile yarışırcasına(!) ön almaya, silah bıraktırmaya aday olmaya başladı. Aynı zamanlamada, CFR (Council on Foreign Relations) adlı ‘ünlü’ ABD düşünce(!) kuruluşu da yayınladığı raporda, Kürt meselesinin mutlaka çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Obama yönetimi, bir zamanlar Neoconları destekleyen Exxon-Mobil’e şimdi Irak’ı çözme işini vermiş gözüküyor. Şimdi bu hamlenin karşısında yine Neoconlar ve kartelin diğer ucu ile geleneksel Avrupa sermayesi var. Bunlar, bunun için Kürt sorunu çözülsün istemiyor.

Türkiye’nin işine yarayacak bir ‘oyun’

Şimdi bütün bunları ‘emperyalizm bir oyunu’ bağlamında anlatmıyorum, yanlış anlaşılmasın. Bu yapılar çıkarları gereği, kan dökülmesini isteyebileceği gibi kanın durmasını da, aynı arzu ve ivedilikle, isteyebilir. Savaşı başlatan da bitiren de bunlardır çünkü. Söylemek istediğim şu; bölgedeki kapışma büyük ve acil. Düşünün, K.Irak’ta hâlâ petrol ve doğalgaz yataklarının tam kapasiteye ulaştığı zaman ne hacimde olacaklarını ve dünya ekonomisine etkisini bilmiyoruz ama büyük bir değişim olacağı açık. İran ‘kıytırık’ rafinireleri ile yarı yolda kalacak, Rusya karteli sarsılacak ve etkisi azalacak. Hatta bizim Tüpraş da-ne yazık ki- sarsılacak. (Kritik soru; siz Tüpraş’ın sahiplerinin yerinde olsaydınız bu senaryonun olmaması için dua etmez miydiniz?)

Türkiye ise hem planlanan geçişlerin devreye girmesi hem de Musul-Kerkük’teki tarihi etkisi ve Kürt Yönetimi ile entegrasyonu sonucu bir enerji ‘üretim’ ve geçiş merkezi duruma gelecek. Brent ve Texas petrol fiyat belirleme merkezlerinden sonra Türkiye’nin güneyi de bir arz ve fiyat belirleme merkezi olacak. Mesela Brent fiyatı yerine Ceyhan fiyatı geçerli olacak.

Cemil Ertem / Star (İlgili kısım)



Bu haber 2,224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,096 µs