En Sıcak Konular

Başkan Obama, Latinlere seslendi

23 Haziran 2012 08:19 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, ''Hepimiz tekiz, birbirimize ihtiyacımız var, bizim milliyetçiliğimiz, ırk, etnik köken, inanç ve mezhebe değil, Amerika'nın kalıcı ve daimi umuduna yönelik ortak inancımızdan kaynaklanıyor'' dedi.



Latin nüfusun çoğunlukta olduğu ve seçimlerde ''salıncak'' eyaletlerden biri olan Florida'da yapılan Seçilmiş ve Atanmış Latin Yetkililer Ulusal Derneği'nin toplantısında dün Cumhuriyetçilerin başkan adayı Mitt Romney'nin ardından, bugün de Obama konuştu.

Romney'in 10-15 dakika civarında süren, çok az alkış alan ve ''durgun'' şekilde geçtiği yorumları yapılan konuşmasına karşın, Obama'nın sahnede yaklaşık 30 dakika kaldığı ve sözlerinin güçlü alkışlarla bölündüğü görüldü.

Konuşmasında sık sık Romney'ye üstü açık veya kapalı ''taş atan'' Obama, sözlerine de Romney'nin dünkü konuşmasına atıf yaparak başladı.

Romney'nin ''bu seçimlerin iki kişi veya Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında değil, Amerika'nın geleceği hakkında bir seçim'' olduğunu söylediğini hatırlatan Obama, esprili şekilde ''Kendisiyle bir çok konuda bakışımız farklı, ama bu sözlerin doğruluğu konusunda kendisine daha fazla katılamam'' dedi. Çünkü, Obama zaten son dönemki konuşmalarında aynı mesajı veriyor, özellikle bu seçimlerin kişi ve partilerle değil, ''Amerika'nın geleceğiyle'' alakalı olduğunu vurguluyordu.

Obama, konuşmasında da yine bu seçimlerin Amerikalıların ''ne için mücadele verdikleri ve Amerika için hangi vizyona inandıklarının'' sorusunu sormaları ve cevaplamaları gereken bir seçim olduğunu söyledi.

ABD'de kayıt altında olmayan ciddi bir Latin nüfus bulunuyor ve göçmenlik konusu ülkenin uzun süredir tartıştığı ama çözüme varamadığı bir konu.

Romney, dünkü konuşmasında yasa dışı göçmenlikle ilgili sorunu ''bürokrasi kabusunu'' azaltarak çözeceğini söylemişti. Obama ise Romney'ye ''taş atarak'', bu sorunun ''teknik yetersizliklerden'' değil, Washington'daki ''çıkmaz''dan kaynaklandığını kaydetti.

-''Birbirimize ihtiyacımız var''-

Amerika'nın ''kanunlar ve göçmenler'' ülkesi olduğunu vurgulayan Obama, şu anki göçmenlik sisteminin bu değerleri yansıtmadığını belirterek, sistemin, ABD'de okuyan aydınlık beyinlerin başka ülkelere gidip orada iş kurmasına yaradığını, aileleri ayırdığını, masum gençlerin okuma fırsatını yok ettiğini ve kurallara göre çalışan göçmenleri cezalandırdığını dile getirdi.

Obama, iki partili hazırlanan ''Dream Act'' adlı göçmenlik reformunun Cumhuriyetçiler nedeniyle Kongre'den geçirilmediğini hatırlatarak, ''Başkan olduğum müddetçe bu uğurda mücadele vermekten vazgeçmeyeceğim. Bizleri bağlayan bağların, ayıranlardan daha güçlü olduğuna inandığım için başkanlık için yarıştım. Hepimiz tekiz, birbirimize ihtiyacımız var. Bizim milliyetçiliğimiz, ırk, etnik köken, inanç ve mezhebe değil, Amerika'nın kalıcı ve daimi umuduna yönelik ortak inancımızdan kaynaklanıyor'' dedi.

Romney'nin konuşmasında ''verdiği sözleri tutan biri olduğunu söylediğini ve Dream Act'ı da reddedeceğini belirttiğini'' hatırlatan Obama'nın, ''Söyleyeyim, onun (Romney'nin) sözlerini dikkate almalıyız'' derken, salonda gülüşmeler ve alkışlar oldu. Obama, böylece Latin toplumuna, Romney'nin göçmenlikle ilgili bu açıklamalarının sadece koyu muhafazakarların oyunu çekme amaçlı seçim kampanyasında kullanılan bir taahhüt olarak kalmayacağı yönünde mesaj verdi.

-''Her yönüyle Amerikalılar, yalnız kağıtta değiller''-

Obama, yönelim olarak çabalarının Latin toplumunu da nasıl etkilediğinden bahsederek, öğrencilere yönelik düzenlemeyle Latin toplumundaki 150 bin öğrencinin üniversiteye gitme fırsatı yakaladığını, ülkedeki en hızlı büyüyen KOBİ'ler olan Latin kökenlilerin işlettiği küçük işletmelerin, tüm KOBİ'lere getirilen teşviklerle, vergilerinde 18 kez kesinti gördüklerini ve yeni teşvikler kazandıklarını anlattı.

Romney'nin dünkü konuşmasında sağlık reformunu yürürlükten kaldıracağını söylerken, Obama, geçinmek için 3-4 işte bile aynı anda çalışan Latin kökenlilerin sağlık sigortası edinmekte zorlandıklarına dikkati çekerek, ABD'de, sağlık sigortası olmayan toplumlar arasında en yüksek oranın Latinler arasında olduğunu kaydetti.

Obama, geçen hafta açıkladıkları, aileleri tarafından ABD'ye küçük yaşta getirilen çocukların sınır dışı edilmesini önlemeye yönelik yeni düzenlemelerini hatırlatarak, bu gençleri, ''Gönlüyle, bilinciyle, her yönüyle Amerikalılar, yalnız kağıtta Amerikalı değiller'' şeklinde tarif etti.

Bu gençlere baktığında kendini, kendi kızlarını gördüğünü belirten Obama, ''Onların neleri başarabileceğini kim bilebilir, eğer biz onlara şans vermezsek'' dedi.

Obama, konuşmasını meşhur sloganı ''Evet, yapabiliriz''i, İspanyolca da söyleyerek tamamladı. 

Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs