En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül Üniversitesi'nde

22 Haziran 2012 20:35 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ismini taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi'nin sadece Kayseri için bütün Orta Anadolu ve bütün Türkiye için büyük bir kazanım olacağını söyledi.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Kampüsü'ndeki yemekli bilgilendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, eğitimin her kademesine önem verdiğini, bunu da her vesileyle dile getirdiğini kaydetti.

''Tüm arzum bütün üniversitelerin iyi üniversite olması'' diyen Gül, üniversite öğrencilerinin vasıflı birer mezun olarak bütün insanlığa hizmet etmelerinin önemine işaret etti. Gül, bütün üniversitelerin iyi olması isteğinin yanında kendi ismini taşıyan üniversite için ayrı bir özen gösterdiğini dile getirdi.

Kuruluş aşamasında, devlet üniversitesi olan AGÜ'nün belli imkanlara sahip olacağını, daha iyi bir üniversite olması için desteklenmesi gerektiğini söylediğini aktaran Gül, bu amaçla kurulan AGÜ Destekleme Vakfı'nın bugün hedefe ulaştığını vurguladı.

Yeni üniversite yasasının hazırlanma aşamasında olduğunu, YÖK'ün bu konudaki çalışmalarını desteklediğini ifade eden Gül, devletin imkanlarını kullanan ve bir vakıf tarafından desteklenen bir üniversite modelinin AGÜ örneği üzerinden doğabileceğini belirtti. Gül, ''Yakında yeni YÖK yasası çıkacak. Yeni üniversite yasası çıkarken belki bu üniversite bir pilot üniversite modelini de ortaya koyabilir. Şimdiden koyduğunu da görüyorum. Birçok üniversite AGÜ Vakfı'nın kuruluşunu ve çalışmasını öğreniyor'' dedi.

-''İyi hocaların gelmesi kolay olacaktır''-

İyi bir üniversitenin altyapısının ve öğretim kadrosunun sağlam olmasının önemine değinen Gül, iyi öğrencilerin tercih etmesinin de üniversiteleri yüksek seviyeye taşıdığını ifade etti. AGÜ Bilim Kurulu ile üniversitenin el birliği içinde iyi bir üniversite hedefine doğru yol aldığını kaydeden Gül, şunları söyledi:

''İnanıyorum ki birkaç sene içinde Anadolu'nun tam ortasında böyle güzel bir üniversite kendisini ispatlamaya başlayacaktır. İngilizce eğitim yapan üniversite sadece Türkiye'ye değil herkese açık olacaktır. Lisanı çok güzel bir şekilde öğretmenin Türkçe'nin gelişmesine de çok büyük katkısı olur. Böyle bir üniversiteye iyi hocaların gelebilmesi için onlara da her türlü imkanı hazırlamak gerekiyor. Bunun da hazır olduğunu gayet açık görüyorum.

Çünkü Kayseri kendi başına cazip olan bir yer. Günde 20'nin üzerinde uçak geliyorsa, her yerle bağlantısı varsa, her türlü sağlık hizmetleri bu şehirde varsa, diğer üniversitelerle bir akademik atmosfer oluştuysa böyle bir üniversiteye içeriden ve dışarıdan en iyi hocaların gelmesi gayet kolaydır.

Vakfın kurulmasını arzu ederken ilk isteğim öğretim üyelerinin desteklenmesiydi. Çünkü öğretim üyeleri ne kadar çok desteklenirse üniversite o kadar cazip olur.''

-''Orta Anadolu için her alanda referans olacak''-

Türkiye'de sanayileşmesinin sembollerinden olan Sümerbank Bez Fabrikası Kampüsü'nün üniversite için önemli olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül, kampüsün korunması ve yaşayabilmesi için yeni misyonlara ihtiyacı olduğunu, bir eğitim, kültür merkezi olarak bunun devam ettirileceğini belirtti.

Gül, ''Burayı da bu şekilde tekrar eğitime, kültüre, sanata kazandıracağız. Burası sadece bir üniversite olmayacak, Kayseri'ye, Orta Anadolu'ya kazandırılmış olacak. Yapılan işler kaliteli, büyük bir vizyonla yapıldığında Orta Anadolu'nun her alandaki işleri için bir referans olacak. Mimaride, eğitimde, inşaatta... Dolayısıyla burayı sadece bir üniversite yapıyor gibi görmemek gerekir'' diye konuştu.

Eskiden gaz santrali olan Bilgi Üniversitesi yerleşkesinin kültür, sanat merkezi olarak İstanbul gibi büyük bir şehre bile değer katabildiğini, Sümer Kampüsü'nün oradan da büyük olduğunu anlatan Gül, ''Bu üniversite, sadece Kayseri için bütün Orta Anadolu ve bütün Türkiye için büyük bir kazanım olacaktır'' dedi.

-''Amacımız yüksek standarda taşımak''-

Kayseri'nin coğrafi konumu ve tarihi özellikleriyle önemli topraklar üzerinde yer aldığını söyleyen Gül, ''Buraları bu vasat durumdan alıp her bakımdan yüksek seviyeye çıkarmamız lazım ki bu diğer işlere de etki etsin, bütün şehirlerimize, bütün üniversitelerimize örnek olsun'' dedi.

Gül, iyi bir başlangıç için öğrenci alımına 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında başlanması kararı alındığını ve kendisinin de bunu çok yerinde bulduğunu belirterek, Sümer Kampüsü ile Mimar Sinan Kampüsü'nün yapımının titizlikle sürdürüleceğini dile getirdi.

''Amacımız yüksek bir standart koymak ve herkesi oraya taşımak'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin taşralaşmamasının, illeri, kendi seviyelerine çıkararak bütünleşmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Gül, yabancı öğretim üyelerinin AGÜ'ye gelmesi için İngilizce eğitim veren okullar kurulması gerektiğini belirterek, bu çalışmaların da sürdürüğünü anlattı.

Üniversiteye katkı verenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını AGÜ'nün hem Kayseri'ye hem de Türkiye'ye iyi şeyler kazandıracağını dair inancını dile getirerek noktaladı.

-''Yoğun planlama süreci''-

AGÜ Rektörü Prof. Dr. Hakan Asyalı da Kayseri'nin dünya çapında yıldızı parlayan bir şehir olduğuna işaret ederek, üniversite olarak şehrin yükselişine katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Türkiye'deki üniversitelere bir yenisini eklemek değil dünyaca tanınan bir kurum kurmaya odaklandıklarını ve heyecanla bunun için çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Asyalı, İngilizce eğitim verilmesinin bu farklılığı sağlayacak en önemli öğelerden biri olduğunu kaydetti.

''Stanford, Berkeley'' gibi birçok yabancı üniversiteyi incelediklerini dile getiren Prof. Dr. Asyalı, 100-150 yıl önce kurulan bu üniversitelerin kuruluş aşamasında detaylı ve yoğun bir planlama döneminden geçtiklerini gördüklerini, planlamanın kendileri için de önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Asyalı, üniversitenin vizyonunu ''Özgür düşüncenin ışığında özgün yöntemleriyle yükseköğretimde çığır açan, ürettikleriyle insanlığa değer katan ve mensubu olmaktan gurur duyulan uluslararası marka bir üniversite olmak'' olarak aktararak, yükseköğretimde uluslararası başarıyı engelleyen ''insan odaklı olmamak'' sorununun da bu vizyon ışığında çözüleceğini ifade etti.

-''Diğer üniversitelerden farkının altı çizilmeli''-

TÜBİTAK Başkanı ve AGÜ Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da Bilim Kurulu'nun üniversitenin hedefleriyle ilgili kararlarını anlattı.

''İngilizce eğitim verecek üniversitenin hazırlık sınıfındaki öğrencilerin öğrenimlerinin bir bölümünü ABD'de yapmaları, yüksek lisans için yurtdışı imkanlarının sunulması, mezuniyet sonrası iş garantisinin verilmesi, uluslararası üniversitelerle işbirliği sağlanması'' gibi hedeflere dikkati çeken Prof. Dr. Altunbaşak, iyi bir araştırma üniversitesi olma gereğini vurguladı.

İyi öğrenci yetiştirilmesi için iyi bir akademik kadro kurulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Altunbaşak, üniversitenin tanıtımıyla ilgili çalışmalara da bir an önce başlanmasını istedi.

Prof. Dr. Altunbaşak, AGÜ'nün çok iyi bir üniversite olarak diğer üniversitelerden farklı olacağının altının çizilmesi gerektiğini belirterek, ''(AGÜ diğerlerinden neden farklı) sorusuna net bir cevap vermek gerekiyor'' dedi.

Üniversitenin 2013-14 öğretim yılında toplam 8 bölümle eğitime başlanacağını kaydeden Prof. Dr. Altunbaşak, yapının teknik ağırlıklı bir üniversite olarak kurgulanmasının önemine değindi.

-''Herkesin kullanabileceği bir kampüs''-

AGÜ Sümer Kampüsü'nün dönüşüm projesine ilişkin bilgi veren mimar Emre Arolat da deneyimlerini yansıtma fırsatı bulabilecekleri bu büyük dönüşüm projesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getirdi.

Kayseri'deki kentsel, kültürel ve tarihsel verileri, ekonomik ve sosyolojik çevreyi göz önünde tutarak projeyi hazırladıklarını belirten Arolat, üniversite ile kentin bir arada olmasına dair fikir üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Arolat, 77 yıl önce kurulan fabrikanın bir üniversite kampüsüne dönüştürülmesine ilişkin projenin yurtdışında da heyecan yarattığını ifade ederek, bazı yapıların çok az müdahaleyle restore edilecek kalitede olduğunu belirtti.

Mimar Arolat, binaların eskime ve yaşanmışlık değeri olduğunu, bu değerleri ortadan kaldırmaya değil bugünkü hayatın içine katabilmeye çalıştıklarını anlattı.

Toplam 320 bin metrekare alan içinde 85 bin metrekarelik kapalı kullanım mekanı olduğuna işaret eden Arolat, kentin içinde bir yerleşke oluşturmayı, buranın, kentlinin sürekli kullandığı bir yer olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ve yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve diğer ilgililer, kampüs içinde eskiden fabrika olan binaları gezdi ve dönüşüm projesiyle ilgili bilgi aldı.

zaman


Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs