En Sıcak Konular

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Atalay ile görüştü

22 Haziran 2012 14:39 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığını, haksız ve yanlış bir karar, AB için de bir şansızlık olarak gördüklerini ifade ederek, bu sürede hem Türkiye-AB ilişkileri hem de Kıbrıs müzakere sürecinde belli bir durgunluk

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile makamında görüştü. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Atalay'ı KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Kendisi Kıbrıs işlerinden sorumlu olduğundan beri KKTC ve Kıbrıs Türk halkının huzuru ve mutluluğu için neler yapılabileceğinin uğraşı içerisindedir" dedi.

Atalay'ın neler yapılabileceğini yerinde görmek için sık sık KKTC'ye gelmesinin mutluluk verici olduğunu dile getiren Eroğlu, "dünyanın merkezindeki büyük ve güçlü bir devlet olan Türkiye'nin, tüm uğraşları arasında KKTC'ye de zaman ayırmasından memnun olduklarını" belirterek teşekkür etti.

Yetkililerin geliş ve gidişlerinin iki ülke arasındaki bağları da kuvvetlendirdiğini kaydeden Eroğlu, "Özellikle halkımızın Anavatan Türkiye'nin KKTC halkına gösterdiği bu ilgiyi görmesi bizi memnun ederken, ilişkilerin daha da pekişerek daha sıcak noktaya taşınmasına katkı koyuyor" dedi.

ATALAY: "EKONOMİK VERİLER MUTLULUK VERİCİ"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da görev alanının Türkiye-KKTC ilişkilerini ve yapılacak çalışmaları yürütmek olduğunu ifade ederek, her ziyaretinde Cumhurbaşkanı'nı da ziyaret ederek, önem verdikleri siyasi tecrübesinden yararlandıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini, Cumhurbaşkanlığı'na gelmeden önce Kayseri'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefonda görüştüğünü ve onun da selam söylediğini aktaran Atalay, adaya ayda veya iki ayda bir ziyaretler gerçekleştirerek konuları yerinde ele aldığını ifade etti.

KKTC'ye dün akşam gelişinin ardından, teknik heyetle uzun bir toplantı ve çalışma yaptığını anlatan Atalay, şöyle konuştu:

"Bana verilen bilgilerden çok mutlu oldum. Yılbaşından bugüne bütçe gerçekleşme değerleri, gelir gider dengeleri gibi konularda oldukça pozitif görüntüler var. Bütçede bir sıkıntı görünmüyor. Hatta gelirlerin harcamayı karşılama oranı Mayıs sonu itibarıyla daha yüksek. Enerji gibi bazı konular var, onları da paylaştık."

KKTC'nin ekonomik performansının iyi olduğunu, otellerin doluluk oranlarının da sevindirici olduğunu anlatan Atalay, üniversitelerin geçen yılki performansın yakalanmasını umduklarını söyledi.

Üniversitelerin iyi gitmesine önem verdiklerini vurgulayan Atalay, KKTC'nin yüksek öğretimde bir marka olmasını arzu ettiklerini, KKTC'nin buna layık bir yer olduğunu ve bu potansiyelin bulunduğunu, şu anda belli oranda bunun sağladığını kaydetti.

"DURGUNLUK YAŞANACAK"

Kıbrıs konusuna da değinen Atalay, siyasi anlamda durgun bir dönem yaşandığını, Rum tarafının AB dönem başkanlığını haksız ve yanlış bir karar ve AB için de bir şansızlık olarak gördüklerini söyledi.

Rumların dönem başkanlığı süresince hem Türkiye-AB ilişkileri hem de Cumhurbaşkanı Eroğlu liderliğinde sürdürülen müzakere sürecinde belli bir durgunluk olacağını ifade Beşir Atalay, şöyle konuştu:

"KKTC ve buradaki vatandaşlarımız Kıbrıs Türkleri daha moralli ve geleceğe güvenle baksın, bizim istediğimiz o. Gelecek belirsizliğinin olmaması lazım. Ekonomik gelişme için de yatırım için de bunlar önemli. Orada hiçbir risk olmayacak, KKTC için hiçbir risk olmayacak. Sizin müzakerelerin sonucu ne olursa olsun burası daima kendi ayakları üzerinde dimdik duracak. Güçlü bir Türkiye var bugün, güçlü bir KKTC var. Dünyada ekonomik sarsıntılar oluyor. Hem Türkiye hem KKTC bu alanda iyi."

Gazetelerde, "Rusya'nın, ekonomik sıkıntı içerisindeki Güney Kıbrıs'a para vererek üs almak istediği" haberini okuduğunu aktaran Atalay, "Bunlar bir şekilde bir yerlerde konuşulmasa yayınlanmaz. Bunları önemli görmek lazım" dedi. Atalay, "etraftaki ülkeler bu tür sorunlarla uğraşırken" Türkiye ve KKTC'nin iyi durumda olduğunu vurguladı.

(AA)



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs