En Sıcak Konular

Bakanlık, ormanları halka açıyor

22 Haziran 2012 13:42 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı vatandaşlara katkı sağlayacak ceviz ve badem ormanları oluşturacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde başlatılan ağaçlandırma çalışmalarında; uygun orman arazilerinde orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi ve ceviz ve badem üretiminin artırılması hedefleniyor.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuyla alakalı yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
 
“Orman içi açıklıklar ile bozuk orman alanlarımızın ağaçlandırılması gayesiyle orman alanlarını bedelsiz olarak başlangıçta 49 yıllığına, hazine arazilerini ise 10’ar yıllık dilimler halinde düşük kira bedeli karşılığında vatandaşlarımıza kiralayacağız. Kiralama süresini cevizde 120 yıl, bademde ise 60 yıl olarak belirledik.”
 
Ormanları halkın kullanımına açmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bozuk orman alanlarını köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlarımıza 49 yıllığına ceviz ve badem için vereceğiz. Hazineye ait olup da gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler varsa oraları da vatandaşlarımızın istifadesine sunacağız. Bu çerçevede 2011 yılı içinde 43 ilde 180 adet projeyi hayata geçirdik. Netice olarak da 30.000 dekar alanı tahsis ve kiralama usulüyle vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Bakanlık olarak ceviz ve badem gibi ağaç türleri ile yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen odun dışı ürünleri, bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine ve özellikle yöre halkına çok cüzi bir bedelle vereceğiz.”
 
Ceviz ve badem fidanlarının dikilmeye başlandığını, bugüne kadar 3000 dekar alanda ceviz fidanlarının dikildiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Uygulamalar yoğun olarak sonbaharda olacak. Bakanlık olarak eylem planları çerçevesinde 2012 yılında 50.000 dekar sahada ceviz ve badem ağaçlandırması yapmayı planlıyoruz.
 
2011 ve 2012 yılının ilk döneminde özel ceviz ve badem ağaçlandırmaları için 17.000.000 TL hibe ve kredi desteğinde bulunduk. 5 yıllık bir uygulama süreci olacak olan ceviz ve badem eylem planı neticesinde ülke genelinde 310 bin dekar alanı ceviz badem ile ağaçlandıracağız. Bugünkü durum itibariyle iç tüketimde yaklaşık olarak cevizin %60’ını bademin ise %50’sini ithal ediyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde dikilen ağaçların ürün vermesiyle birlikte ceviz ve badem ithalatı yapmaya ihtiyacı olmayacaktır.”
 
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, özel ağaçlandırmaya konu edilecek orman arazisi veya sahipli arazi alt sınırının en az 5 dekar,  hazine arazisinin ise en az 20 dekar olacağını belirterek, ormanlık alanlarda gerçek kişilere en fazla 500 dekar saha tahsisi yapıldığını, hazine arazilerinde ise bir müracaatla 3000 dekar sahanın kiralanabileceğini ifade etti.

haber7

Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs