En Sıcak Konular

''Hiç kimse bu sorumluluktan kurtulamaz''

22 Haziran 2012 08:00 tsi
''Hiç kimse bu sorumluluktan kurtulamaz''
Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda (Rio 20 Zirvesi) Genel Kurul'a hitap etti.

"Bu sorunları dert edinmeyen bir insanlık, herşeye göz yumacaktır"

Katılımcılara ''Değerli dostlarım'' diye seslenen Başbakan Erdoğan, bundan, sadece 2 asır önce, insanlığın karşısındaki en önemli sorunların, savaş, göç, yoksulluk ve salgın hastalıklar olduğunu, bugün ise 2 asır öncesinin sorunlarına ek olarak, çevre kirlenmesi, iklim değişikliği, küresel ısınma, susuzluk, açlık ve daha fazla salgın hastalık gibi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu anlattı.
 
''Açıkçası, 2 asır öncesinin sorunlarına eklenen bugünkü yeni sorunlar, tabii sorunlar değil, bizzat insanlar tarafından üretilmiş sorunlardır'' diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
''Biz, atalarımızdan aslında böyle bir dünya miras almadık. Eğer, tedbir alınmazsa, ne yazık ki çocuklarımıza, bundan daha iyi bir dünya miras bırakamayacağız. Hırsın, açgözlülüğün, sınırsız tüketimin, bencilliğin şekillendirdiği bir dünya, gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya olmayacaktır. Bir tarafta, sınırsız şekilde harcayan, sınırsız şekilde tüketen, sorumsuzca, bencilce kaynakları eriten bir kitle varken, diğer tarafta, ağzına tek lokma koymadan günler, hatta haftalar geçiren çok daha büyük bir kitle var.
 
Geçmişten farklı olarak, kitle iletişim araçlarıyla artık dünyanın her köşesinden anında haber alabiliyoruz. Böyle bir dünyada, takdir edersiniz ki, insanlığa ait küresel her sorun, 'ben insanım' diyen herkesin üzerinde bir bir vebaldir, bir mesuliyettir. Kimi ülkeler, etraflarına ördükleri duvarlarla, dünyanın geri kalanına kayıtsız şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Hiç kuşkusuz, böyle bir ben merkezcilik, bugün o ülkeleri, o halkları refaha sevketse de, onların çocuklarını, onların torunlarını, gelecek nesilleri son derece olumsuz şekilde etkileyecektir.''
 
-''Çocukların katledildiği bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz''-
 

Başbakan Erdoğan, ''çocukların katledildiği bir dünyada hiç kimsenin sorumluluktan kurtulamayacağının'' altını çizerek ''Kadınların, sivillerin acımasızca öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz. Yoksulluk, hukuksuzluk, terör, hatta devlet terörü mazlumları hedef alırken, hiç kimsenin o mazlumlara sırtını dönme, tepkisiz kalma, sessiz kalma lüksü yoktur. Bugün, dünyamızı tehdit eden sorunlara kayıtsız kalanlar, bilmelidir ki, er ya da geç, o sorunlar ya seyredenleri, ya da seyredenlerin çocuklarını, torunlarını gelip bulacaktır'' diye konuştu.
 
Dünya savaşlarının, yaşanan onca acının, onca katliamın ardından, bugün küresel finans krizini de bir uyarı kabul ederek, insanlık olarak ortak çözümler üretmek zorunda olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''İnsanlığı topyekun tehdit eden meseleler karşısında, dayanışma, paylaşma, empati kurma artık kaçınılmaz bir hal, hatta tek çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Elbette Yağmur Ormanları'nı koruyacağız, elbette yunusları, fokları, eko sistemi en güçlü şekilde muhafaza edeceğiz. Ama, Filistinli çocukları, Suriyeli kadınları, Afganistanlı masumları, Afrikalı, Somalili mağdurları görmeyen, kendisine dert edinmeyen bir insanlık, kendi vicdanını kaybederek, dünyaya ait ne varsa yok olmasına göz yumacaktır. Bugün, tek ihtiyacımız olan, küresel bir vicdandır. Küresel vicdanı oluşturmak, vicdan sahibi herkesin bugün birinci sorumluluğu olmak zorundadır. İnanın, küresel vicdanın egemen olduğu bir dünya, dünkünden daha yaşanabilir, yarınlara umutla bakan, umut vadeden bir dünya olacaktır.''
 
Başbakan Erdoğan, Rio Zirvesi'nin, ''küresel bir vicdan oluşumuna katkı sağlamasını'' temenni ederek, konuşmasını bitirdi.
 
Genel Kurul'a BM Genel Sekteri Ban Ki-mun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve diğer yetkililer de katıldı.

trthaber

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,646 µs