En Sıcak Konular

Sulukule'den sonra Fener-Balat-Ayvansaray'a da iptal!

20 Haziran 2012 16:21 tsi
Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılması planlanan Fener-Balat-Ayvansaray’da, mahkeme projeyi 'kamu yararı'na aykırı bularak iptal kararı verdi. FEBAYDER'den Çiğdem Şahin, 'Yıkımlar gerçekleşmeden tam zamanında verilen bir karar. Yargı tarihi kurt

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılması planlanan Fener-Balat-Ayvansaray'da, mahkeme projeyi iptal kararı verdi. Bir hafta önce Sulukule'de avan projesine karşı açılan davada da mahkeme iptal kararı vermişti.

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Fener Balat Ayvansaray Derneği'nin (FEBAYDER) 2010'da projenin hukuk dışı olduğuna dair açtığı davayı haklı buldu ve iptali yönünde karar verdi.

Kararda, bölgenin 2863 sayılı yasa kapsamında kentsel sit alanı içerisinde kalıp, koruma amaçlı imar planının olmadığı, projelerde kültür mirası niteliğinde bulunan tescilli yapıların yıkılmak istendiği, koruma yüksek kurulu kararlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygunluk bulunmadığı belirtildi.

MAHALLE KÜLTÜRÜ YOK SAYILMIŞ

Eskimiş yapıların yanında tescilli ve mimari özelliği bulunan yapıların da proje kapsamına dahil edildiği belirtilen kararda, bölgenin "büyük bir çöküntü alanı" ilan edildiği ifade edildi.

Kararda, bölgenin tarihi özelliğinin dikkate alınmadığı belirtilerek, mahalle kültürü ile birkaç kuşak öncesinden bu yana süregelen ve birbirine yakın sosyal yapının varlığı ile mevcut kentsel dokunun rehabilitasyonu üzerine daha önceden gerçekleştirilen çalışmaların dikkate alınmadığı da belirtildi.

"TAM ZAMANINDA YARGI TARİHİ KURTARDI"

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, FEBAYDER Basın Sözcüsü Çiğdem Şahin, Fener Balat ve Ayvansaray'da, Sulukule'nin aksine yıkımlar olmadığı için bu kararın "geç değil, tam zamanında" olduğunu ve emsal teşkil edeceğini söyledi.

"Sulukule'de verilen karar bu konuda ilk karar olması özelliği ile önemli ama maalesef gecikmiş bir karardı. Bu tür davalarda 'yürütmeyi durdurma" kararının ne kadar önemli olduğu yine gördük.

"Fener-Balat Ayvansaray davası bölge halkı yerinden edilmeden, yıkımlar gerçekleşmeden, gerek bölgenin tarihi ve mimari dokusu gerekse orada yaşayan insanlar açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluşmadan sonuçlandı. Ve karar tam zamanında verildi. O yüzden tarihi bir karar. Yargı tarihi kurtardı. Bu karar 5366 kapsamındaki diğer tarihi alanlar için de emsal olacak."



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs