En Sıcak Konular

Arınç: Dört ilke değişmedi, değişmeyecek

20 Haziran 2012 14:17 tsi
Arınç, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyleyerek, 'Bu ilke bundan sonra da değişmeyecek''

Başbakanlık Merkez Bina'da Tunus'tan gelen gençleri kabul eden Başbakan Yardımcısı Arınç, demokrasi, hukuk devleti ve laiklikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tunus ile Türkiye arasında ortak geçmiş, kültür ve inanç bağları olduğunu ifade eden Arınç, iki ülkenin yıllardır dost olduğunu belirtti.

Farklı siyasi fikirleri taşımanın zenginlik olduğunu dile getiren Arınç, bunun demokrasilerde de önemli yeri olduğunu kaydetti. Arınç, ''Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul etmek lazım. Farklı olanları yok etmek yerine toplumun onlarla zenginleşeceğini düşünmemiz lazım'' dedi.

Anayasa'ya göre Türkiye Cumhuriyeti'nin dört özelliğini demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak sıralayan Arınç, şöyle konuştu:

''Bu ilke bugüne kadar değişmedi, bundan sonra da değişmeyecek. Bununla şunu amaçlıyoruz; demokratik olması, demokrasi ve onun olmazsa olmazı diyeceğimiz çoğulculuk, katılımcılık gibi herkesin alınacak kararlarda söz sahibi olması gibi, herkesin kendi kimliğini rahatlıkla ifade edebilmesi gibi dünyadaki demokrasinin ortak paydasına sahip olmak. Demokrasinin karşılığı totaliter, monarşi sistemleridir. Biz demokrasiyi en güçlü şekilde yaşatmalıyız ki insanlar daha rahat nefes alabilsinler, kendi kimliklerini, düşüncelerini, davranışlarını serbestçe ortaya koyabilsinler. Özgürlükler esas olsun, yasaklamalar istisnai olsun.

İfade özgürlüğü olsun, seyahat özgürlüğü olsun, inanç özgürlüğü olsun demokrasinin, Avrupa İnsan Hakları SÖzleşmesi veya BM İnsan Hakları SÖzleşmesi'nin veya doğuştan, Allah tarafından insanlara bahşedilen yaradılışımızla ilgili özgürlüklerin mutlaka tanınması lazım.''

Arınç, Türkiye'nin hukuk kurallarının geçerli olduğu bir ülke olduğunu belirterek, ''Hukuk dışı hiçbir eyleme müsaade etmeyiz. Yürütmenin yani hükümetlerin iktidar gücünün mutlaka hukukla sınırlı olmasını, hukukla denetlenmesini arzu ederiz. Hukuk devleti aynı zamanda bağımsız mahkemelerin tarafsız olmasını da gerektiriyor'' dedi.

Türkiye'nin laikliği çok önceden benimsediğini anlatan Arınç, şöyle devam etti:

''Laikliği dinsizlik olarak değil, din ve vicdan özgürlüğü olarak anladığımızı Anayasamıza yazmışız. Yani Anayasamızın gerekçesinde laiklik dinsizlik ya da din dışılık değil, herkesin inancına saygı göstermektir, o inancın gereğini yapmalarına müsaade etmektir. Türk laikliği biraz Fransa'dakine benzer. Oradaki laikliğin, ABD'de, Anglo-Sakson hukukundaki laiklik gibi insanların inansa da inanmasa da düşüncelerinde özgür olmasını, devletin dininin olmamasını, devletin bütün dinlere, mezheplere eşit mesafede olmasını, birbirleri arasında kayırmacılık yapmamasını arzu ediyoruz. Bizim anladığımız manada laiklik, kıyafetiyle, inancıyla, ibadetiyle herkesin inandığını, özgürce yerine getirebilmesidir.''

ARTIK SİVİL HÜKÜMETLER HÜKMEDECEK

Arınç, bugünlerde Türkiye'de yeni bir anayasa yapma gayreti olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin askeri darbeler yaşadığını, anayasaların da darbeciler tarafından yapıldığını söyledi. Türkiye'nin hükümetleri döneminde darbelerden, darbecilerden hesap sorduğunu anlatan Arınç, ''Yaptığımız Anayasa değişiklikleri ve kanunlarla artık Türkiye'de halkın seçtiği sivil hükümetler hükmedecekler. Asker kendi görevini yapacak. Askerin görevi, ülkenin bağımsızlığını dışarıya karşı muhafaza etmek, içeride de güvenlik hizmetlerinde bulunmak'' dedi.

Arınç, şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin batı ülkelerinde olduğu gibi kendi asli görevini başarıyla yapma konusunda önemli bir sınav verdiğini de söyledi.

Arınç, bütün siyasi partilerle hazırladıkları yeni anayasanın yıl sonuna kadar gerçekleşmesi için çalışacaklarını kaydetti.

AA



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,908 µs