En Sıcak Konular

RSF: Sığınmacı gazeteciler için BM göreve

20 Haziran 2012 14:16 tsi
RSF, Dünya Mülteciler Günü'nde BM'den sığınmacı gazeteciler ve hak savunucuları için özel birim kurulmasını ve özel uyarı mekanizması geliştirmesini istedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek KomiseriAntonio Guterres'e bir mektup göndererek, ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan gazetecilerin daha etkin şekilde korumalarını talep etti.

RSF Genel Sekreteri Olivier Basille, 30 Mayıs'ta gönderdiği mektubunda, zor durumda sığınmacı gazeteci barındıran ülkeler arasında Türkiye, Uganda ve Kenya'yı saydı; konuyla ilgili tavsiyelerini Guterres'in dikkatine sundu.

RSF, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle, yapacakları girişimlerde sığınmacı gazeteciler için yol gösteri olabilecek tavsiyeleri içeren rehberinin güncelledi.

HABERCİLER SURİYE, İRAN, SOMALİ VE ERİTRE'DEN KAÇIYOR

Bianet'te yer alan habere göre, Paris merkezli RSF'den yapılan açıklamada, 2011 yılında 80'e yakın habercinin, iletişim özgürlüğüne düşman rejimlerinden kaçarak başka ülkelere sığınmak zorunda kaldıklarını duyurdu ve uyardı:

"2012'de sorun sürüyor çünkü Suriye, İran, Somali ve Eritre'den onlarca gazeteci son aylarda aynı yola başvurmak durumunda kaldılar. Keyfi tutuklama, taciz ve ölüm tehditlerinden kaçan bu kadın ve erkekler, güvenlik arayışıyla ailelerini, dostlarını ve meslektaşlarını terk etmek zorunda kaldılar".

Güven boyutuna dikkat çeken RSF, kendi baskıcı ülkelerinin istihbarat mensuplarının söz konusu gazetecilerin ilk sığındıklarını ülkelere daha rahat şekilde sızabildiklerini, bu durumun da sığınmacı habercilerin yaşamını tehdit eder getirdiğini bildirdi.

RSF: GAZETECİ VE AKTİVİSTLER İÇİN ÖZEL BÜRO KURUN

RSF, kimlik tespitini ve dosya incelemelerini hızlandırmak için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) her temsilciliği bünyesinde sığınmacı gazeteci ve diğer insan hakları savunucularına ait dosyalarını özel olarak ele alabilecek bir birim kurmasını ve özel bir uyarı mekanizması oluşturmasını istedi.

Örgüt, BM'den bu kişilerin özel durumlarına uygun olarak daha iyi korunmaları, geçici de olsa acilen BM üyesi güvenli ülkelere doğru tahliyelerinin sağlanabilmesi için önlem geliştirilmesini de talep etti.

Son olarak RSF, Guterres'den halen BM düzenlemelerinin söz konusu kişileri korumada yetersiz kaldığını kabul etmeye ve üçüncü ülkeleri de bu yetersizlik karşısında aktif görev almaya davet etmesini istedi.

SIĞINMACI KİTAPÇIĞI GÜNCELLENDİ

RSF, 2009'de yayımladığı 30 sayfalık Sığınmacı Gazeteciler Rehberi'ni de güncelledi. Kaynak, medya profesyonellerinin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne nasıl başvuru yapılacağı ve koruma istenebileceğine dair ve Avrupa ile Kuzey Amerika için nasıl iltica talebinde bulunulabileceğine dair usuller konusunda ilgili içeriyor.

Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs