En Sıcak Konular

Yunanistan, akşam saatlerinde hükümetine kavuşacak

20 Haziran 2012 13:53 tsi
Yunanistan'da Pazar günü yapılan seçimlerden birinci parti çıkan muhafazakar Yeni Demokrasi (YDP) lideri Antonis Samaras'ın "kutuluş hükümeti" kurma çalışmaları bugün tamamlanacak.

AB ve Euro yanlısı partiler YDP, üçüncü PASOK ve altıncı Demokratik Sol'un (DİMAR) oluşturacağı koalisyon hükümetinin programı ve bakanların kimler olacağına ilişkin görüşmelerde büyük oranda anlaşma sağlandı. Samaras, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ı ziyaret ederek yeni hükümet listesini teslim edecek. Yeni hükümetin yemin töreni ise büyük ihtimalle yarın ya da en geç cuma günü gerçekleşecek.

Bugün saat 12:30'da Samaras ile görüşen DİMAR lideri Fotis Kuvelis, kurulacak hükümete güvenoyu vereceğini bildiren ilk lider oldu. Görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Kuvelis, "Bugün anlaşma olcak. Yarın da hükümet hükümet kurulmuş olacak." ifadelerini kullandı. Kuvelis, memorandumun yeniden müzakere edilmesi ve halkı ezen önlemlerin esnetilmesi şartının programda yer alacağını vurguladı. DİMAR, hükümete partiden siyasi isimler vermeyecek ancak teknokrat isim önerecek.

Öte yandan PASOK lideri Evangelos Venizelos'un hükümette partisinden siyasi isimlerin yer almaması konusundaki katı tutumu, partide tartışma çıkarttı. Parti kurmayları, hükümette yer almaları gerektiği konusunda baskı yapmalarına rağmen Venizelos geri adım atmadı. Sert önlemleri hayata geçirdiği için iki seçimden de yenilgi ile çıkan PASOK, halkın tepkisini daha fazla çekmek istemiyor. Bugün saat 13:30'da Samaras ile yapacağı görüşmede bu konu da netleşecek. Başbakan Samaras liderliğindeki hükümette önemli bakanlıklara teknokrat isimlerin getirilmesi bekleniyor.

Yunanistan'da 300 üyeli parlamentoda 3 partinin toplam milletvekili sayısı 179 olacak. Bu da rahat bir çoğunluk hükümeti anlamına geliyor.

Siyasi analistler, esnetilse bile zorlu memorandum programını uygulamaya devam edecek hükümete en fazla 2 yıl ömür biçiyor. Koalisyon hükümeti, protestolar ve Radikal Sol Koalisyon'un sert muhalefeti ile zorlanacak. 2014 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri ile birlikte genel seçimlerin de yapılacağı ağırlık kazanan görüş durumunda. İkinci parti olarak koalisyon hükümetinde yer almayarak sorumluluktan kaçmak ve kolay yolu seçmekle suçlanan SYRİZA lideri Aleksis Tsipras, "Yeni hükümet başarısız olacak. SYRİZA, iktidar olacak." değerlendirmesinde bulundu.

cihan

Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs