En Sıcak Konular

Obama'dan Erdoğan'a: Yanınızdayız

20 Haziran 2012 08:08 tsi
Obama'dan Erdoğan'a: Yanınızdayız ABD Başkanı Barack Obama'dan Başbakan Tayyip Erdoğan'a terörle mücadele desteği geldi.

Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Erdoğan insansız hava aracı Predatörleri gündeme getirirken, Obama "PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte"dedi

ABD Başkanı Barack Obama'dan Başbakan Tayyip Erdoğan'a terörle mücadele desteği geldi. Obama, Dağlıca saldırısının ardından bir araya geldiği Başbakan Erdoğan'a başsağlığı dilerken "PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte. Amerikan halkı Türk halkının acısını en derinden paylaşıyor" dedi. G-20 zirvesi için Meksika'nın Los Cabos kentinde bulunan Erdoğan, ABD Başkanı ile bir araya geldi.

TAM KADRO KATILIM

Görüşme planlandığı gibi TSİ 22.15'te başladı. Görüşmede Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti. Yarım saat öngörülen görüşme 40 dakika sürdü. Erdoğan görüşmede Obama'ya Dağlıca saldırısına atıfla terörle mücadelede kararlılık mesajı verirken, ABD'nin istihbarat paylaşımı konusundaki desteğini önemsediklerini belirtti. Obama'nın da Erdoğan'a "Başınız sağolsun. PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte. Amerikan halkı Türk halkının acısını en derinden paylaşıyor" dediği öğrenildi. Görüşmede Erdoğan'ın ABD'den istenen ve terörle mücadelede Ankara'nın elini güçlendirecek silahlı insansız hava aracı Predatorler konusunu da gündeme getirdiği öğrenildi. Obama bir önceki görüşmede Erdoğan'a "Konu gündemimizde. Üzerinde çalışıyoruz. Ancak Kongre engelini aşmamız gerekiyor. Birlikte çalışalım" demişti.

SURİYE'DEKİ DURUM

Erdoğan ile Obama'nın görüşmesinde diğer gündem maddesi ise Suriye oldu. İki lider Suriye'de yaşanan olaylar ve Esad rejiminin olaylardaki sorumluluğu konusunda hem fikir olduklarını teyit etti. İki lider Putin ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmeler konusunda birbirini bilgilendirdi. Başbakanlık yetkilileri görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların da ele alındığını bildirdi. Başbakanlık yetkilileri yaptığı kısa açıklamada "Ağırlıklı olarak Suriye'nin konuşulduğu görüşmede, söz konusu ülkede durumun her gün kötüye gitmesinden duyulan endişe dile getirilmiş ve bu krizin çözümü için uluslararası camianın üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğine de işaret edilmiştir" dedi.

SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, Obama ile görüşmeden önce zirvede sürpriz bir görüşme daha gerçekleştirdi. Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile bir süre görüştü. İki liderin Suriye konusunda fikir alışverişinde bulundukları öğrenildi. Erdoğan Jintao'ya dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesiyle ilgili bilgi verdi. Erdoğan Jintao'dan Suriye'de akan kanın durması için Çin'in daha aktif rol oynamasını istedi. Jintao'nun da Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulunduğu öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede ise bölgesel konuların ele alındığı öğrenildi.

GÖRÜŞME 40 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan ve Obama görüşmesi planlandığı gibi TSİ 22.15'te başladı. Yarım saat öngörülen görüşme 40 dakika sürdü.

GELENEKSEL AİLE FOTOĞRAFI

Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanları, zirvenin ilk gününde aile fotoğrafı çektirdi. Gerçekleştirilen ilk oturumun ardından kürsüye çıkan liderler birlikte poz verdi.

GELENEĞİ BOZMADI BAYRAĞI KALDIRDI

Başbakan Erdoğan, fotoğraf çekiminde tıpkı geçtiğimiz senelerde olduğu gibi yerdeki Türk bayrağını alarak cebine koydu. ABD Başkanı Barack Obama'nın hemen sağ arkasında duran Erdoğan'ın yanında ise Avustralya Başbakanı Julia Gillard yer aldı.

EKİBİNE DANIŞTI

Alman Başbakanı Merkel, oturum öncesi heyetiyle fikir alışverişinde bulundu..

OBAMA VE SAKIZI

Putin'le neşeli bir sohbete dalan ABD Başkanı Obama'nın ağzındaki sakız, objektiflere takıldı.

JUDO MAÇLARI İÇİN LONDRA'YA GİDECEK

Kendisi de judocu olan Putin, İngiltere Başbakanı Cameron'a, 2012 Olimpiyatları'nda judo maçlarını Londra'da izlemek istediğini söyledi.

SURİYE İÇİN RUSYA İLE ORTAK HAREKET KARARI

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye konusunda ortak çalışma kararı aldı. G-20 zirvesi çerçevesinde dün bir araya gelen iki lider, Dışişleri Bakanları Ahmet Davutoğlu ile Sergey Lavrov'a talimat vererek "Bundan sonraki çalışmaları müşterek olarak yürütün" dedi. Erdoğan-Putin görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Oldukça samimi bir ortamda geçtiği öğrenilen görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan "Sayın Putin dışişleri bakanına, ben de dışişleri bakanıma görev verdik. Bundan sonraki süreci dışişleri bakanları müşterek olarak çalışmaları yürütecekler" dedi.

ZİRVEYE, EURO KRİZİ DAMGASI...

Meksika'nın Los Cabos kentinde dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G-20 zirvesi dün sona erdi. Yoğun ikili görüşmelerin gerçekleştiği zirvenin sonuç bildirgesine Euro Bölgesi'ni etkileyen krizle ilgili açıklamalar damga vurdu. Dünya ekonomisinin liderleri küresel ekonominin yoluna koyulması ve ek istihdam yaratılması için euro krizinin çözümünde hep birlikte hareket edecekleri sözünü verdi.

CAMERON'IN FOTO OYUNU

Ekonomik krizin eşiğindeki İspanya'nın ihtiyaç duyduğu 100 milyar euroluk yardımın sağlanacağı işaretini veren G-20 liderleri, istikrarın sağlanması için her türlü adımı atacaklarını belirtti. AP haber ajansının haberine göre sonuç bildirgesinde Çin'in krizle mücadele için para birimini kasıtlı olarak düşük tutmaktan vazgeçeceğine dair söz vermesi ve Suudi Arabistan'ın en büyük üretici olarak petrol fiyatlarının düşük tutacağını açıklaması övüldü. Büyüme hedeflerine ulaşılması için Los Cabos Büyüme ve İstihdam Hareket Planı'nın da devreye sokulacağı belirtildi. Zirveye katılan İngiltere Başbakanı David Cameron ise Los Cabos'taki plaj manzaralı odasını, "İngiltere ekonomik krizdeyken Başbakan tatil yapıyor" eleştirilerinden çekindiği için gazetecilerden sakladı ve G-20 armalı afiş önünde poz verdi. DIŞ HABERLER

Yahya Bostan - Sabah



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,978 µs