En Sıcak Konular

350'ye yakın tutuklu nakil yapılacak

19 Haziran 2012 19:26 tsi
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki incelemenin ardından, ''Tutuklu ve hükümlü yakınları rahat olsunlar, vatandaşlarımız rahat olsun, cezaevinde bir sükunet hakim ve peyder pey naki



Üstün, komisyon üyeleriyle cezaevindeki yangınlarla ilgili kentte sürdürdükleri temaslarının ardından Valilik'te basın toplantısı düzenledi.

Şanlıurfa'da cumartesi günü üzücü bir olayın yaşandığını hatırlatan Üstün, 13 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bu olay karşısında son derece üzüldüklerini ifade etti.

''Elbette bu insanların can güvenliği devletin yetkilerine emanet edilmiş durumdayken böyle bir olay olması üzüntümüzü bir kat daha artırmaktadır'' diyen Üstün, ancak komisyon olarak ilk mesai gününde buraya intikal ettiklerini ve bugün de incelemelerini sürdürüp tamamladıklarını ifade etti.

Olay olur olmaz hemen adli soruşturma, ardından idari soruşturmanın başlatıldığını, şimdi de Meclis'in denetim yetkisi çerçevesinde olaya biraz da insan hakları çerçevesinde bakarak bir inceleme başlatıldığını anlatan Üstün, şunları kaydetti:

''Bunun raporunu da inşallah önümüzdeki günlerde yazarak komisyonumuzda müzakere edip tartışacağız. Komisyonumuzda şu anda hazır bulunan tüm partilerden üyelerimiz var. Ayrıca bölge milletvekilleri var ve onlar da bu incelemeye katıldılar, bunun için komisyonumuz siyaseten temsil kabiliyetinde bir komisyondur. Türkiye'nin bazı cezaevlerinde bildiğiniz gibi bir kapasite fazlalığı var. Burada da karşılaştığımız durum kapasite fazlalığı durumu... İlk bakışta görebildiğimiz husus bu. Komisyonumuz daha önce Osmaniye, Gaziantep ve Mardin cezaevlerini denetlemiş bir hafta önce de Silivri Cezaevi'ni denetlemişti.

Bu bölgede belki de gelemediğimiz tek ceza evi Şanlıurfa Cezaevi kalmıştı. Önümüzdeki günlerde buraya da gelmeyi planlıyorduk. Böyle bir olaydan dolayı gelmiş olmaktan gerçekten üzüntü duyuyoruz. Şu anda kapasite fazlasının acilen giderilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Dün gece bazı nakiller yapıldı. Biz cezaevinden çıktıktan sonra da bir posta daha nakil yapılacak. Bu şekilde en azından 350'ye yakın tutuklu ve hükümlünün cezaevinden başka cezaevlerine nakli yapılacak.''

-''İzmir ve Silivri'de açık var''

Şu anda İzmir ve Silivri'de kapasite açığı olduğunu ancak özellikle ailelerin bu noktadaki aşırı taleplerinin nakilleri biraz etkilediğini dile getiren Üstün, ailelere seslendi.

Alınan önlemlerle birlikte 1 yıl içerisinde Şanlıurfa'da herhangi bir cezaevi sıkıntısı, kapasite yönünden, çekilmeyeceğini dile getiren Üstün, ''500 kişilik açık cezaevi inşaatı bitmek üzere, şu an mevcut cezaevinin yanında ek bina yapılmakta Siverek'te bin kişilik bir cezaevinin inşaatı başlamış ve devam etmekte yine merkezde de arsa temin edilmiş, projesi yapılmış çok kısa zaman içerisinde başlayacak. Bu projelerin bitme zamanı 1 yılı alacak'' dedi.

Dolayısıyla 1 yıl içerisinde kısa vadeli çözümler geliştirmek gerektiğini, belki ailelerin ''Niye bizim çocuğumuz, eşimiz başka ile gidiyor'' şeklinde bir siteminin olabileceğini ifade eden Ayhan Sefer Üstün, ancak kapasite fazlalığından yaşanacak sorunların daha ağır olabileceğini vurguladı.

Ailelerden hiç olmazsa, en azından bir yıllığına bu noktada bir fedakarlıkta bulunmalarını talep eden Üstün, şöyle devam etti:

''Zaten Adalet Bakanlığı'nın yapmış olduğu projelerle çok kısa zamanda Şanlıurfa'da kapasite sorunu aşılmış olacaktır. Buraya geldiğimizden beri olayın geçtiği C-15 koğuşundaki yangından sağ kurtulan 4 tutukluyla görüştük, onun dışında olaya ilk müdahale eden infaz koruma memurlarıyla görüştük. C-15 koğuşunun sağında ve solunda bulunan C-14 ve C-16 koğuşundaki tutuklu ve hükümlülerle konuştuk. Bunun dışında cezaevlerindeki rastgele diğer koğuşlara da girdik, yine sayın Vali, Başsavcı ve yine oradaki yetkililerle görüştük. Şu anda cezaevinde sükunet hakim herhangi bir karışıklık yok. Koğuşlarda da tutuklu ve hükümlülerin sorunlarını tek tek dinledik. Dolayısıyla bizi dinleyen tutuklu ve hükümlü yakınları rahat olsunlar, vatandaşlarımız rahat olsun, cezaevinde bir sükunet hakim peyder pey de nakiller devam ediyor. Bu nakiller kısa vadeli çözümler açısından üretilmiştir.''

-Yangından sağ kurtulanların ifadeleri

Konuşmasında yangından sağ kurtulanların görüşlerine de yer veren Komisyon Başkanı Üstün, şunları kaydetti:

''C-15 koğuşundaki 4 tutukluyu dinlediğimizde olayda hayatını kaybeden kişilerden özellikle kendisini koğuş sorumlusu, sorumlu yardımcısı ve meydancı olarak tanıtan 3 kişinin kendilerine tuvalet ve banyo kısmına geçmelerini söylemeleri üzerine, o 5 kişinin tuvalet ve banyo bölümüne geçtiğini, üzerine kapıları çektiklerini ve dışarı çıkmamalarını söylediklerini, koğuşa yeni geldikleri için bir tereddüt getirdiklerini ve bundan dolayı bu taleplere ve isteklere boyun eğdiklerini bildirdiler. Dolayısıyla içeride kaldıklarını, daha sonra bazı sesler duyduklarını, bu seslerden, yatakların aşağı taşındığını ve tutuşturulduğunu anladıklarını, biraz sonra dumanın tuvalet kısmına doğru geldiğini ve buradan da yangının çıktığını anladıklarını, bunun üzerine içeride bulanan kovadaki sudan da istifade ederek havlularını ve üzerlerinde bulunan gömleklerini ıslatarak üzerlerine attıklarını ve bu şekilde dumandan az etkilendiklerini beyan etmişlerdir.'' 

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs