En Sıcak Konular

Yunanistan'da hükümet için son pazarlıklar yapılıyor

19 Haziran 2012 17:00 tsi
Yunanistan'da pazar günü yapılan seçimlerden birinci parti çıkan merkez sağ Yeni Demokrasi (YDP) lideri Antonis Samaras'ın koalisyon hükümet kurma çalışmaları sürüyor.

AB ve IMF programı yanlısı PASOK ve Demokratik Sol Parti (DİMAR) ile 'kurtuluş hükümeti' kurulması konusunda yapılan çalışmalar olumlu havada geçerken, hükümetin en geç yarına kadar kurulması konusunda partilerin mutabık kaldıkları belirtiliyor.

Yunanistan'da pazar günü yapılan seçimlerden 129 milletvekilliği (yüzde 29,65) kazanan YDP lideri Antonis Samaras, hükümet kurma çalışmalarını sürdürüyor. PASOK ve DİMAR'ın 'kurtuluş hükümeti'ne prensipte evet demelerinin ardından dikkatler, kuruluacak hükümetin program çerçevesinin nasıl çekilleneceğine çevrilmiş durumda. Hükümetin nasıl şekilleneceğine ilişkin pazarlıklar sürken, bir yandan da Samaras'ın hükümet programı üzerinde çalıştığı bildirildi.

Bugün DİMAR lideri Fotis Kuvelis'le bir görüşme yapan PASOK lideri Evangelos Venizelos, görüşlerinin büyük oranda birbirine yakın olduğunu ve içe ve dışa ülkenin istikrar ve güvenliğine ilişkin mesaj göndermek için en kısa sürede hükümet kurulmasına yoğunlaşmaları gerektiğini, Yunan halkının artık gülümsemeye yeniden başlaması gerektiğini kaydetti. Kuvelis de ülkeyi Euro bölgesinde sabit tutacak bir program ve muteber isimler üzerinde anlaşma sağlandıktan sonra yarına kadar hükümet kurulabileceğini kaydetti.

Öte yandan seçimlerden oyunu arttırarak ikinci çıkan Radikal Sol Koalisyon'nun (SYRİZA) hükümete katılmayacağını açıklaması, tepki çekti. YDP ve PASOK, SYRİZA'yı sorumluluktan kaçmak ve işin kolayı olan muhalefeti tercih etmekle suçladı.

PASOK ve DİMAR'ın Samaras'ın başbakanlığında bir hükümete olumlu yaklaşmalarının ardından, hangi program kapsamında anlaşmaya varılacağının yanında hükümette hangi isimlere yer verileceğine ilişkin de müzakereler sürüyor. PASOK'un kurulacak hükümete son seçimlerde vekil seçilen ve önceki hükümette yer alan siyasi isimlerini önermesi beklenmezken, DİMAR da benzer nedenlerle hükümete partisinden siyasi yüzler yerine dışarıdan genel kabul gören isimleri önermesi bekleniyor. Ancak kurulacak hükümette Samaras'ın çoğunlukla siyasi isimlere yer verilmesi önerisinde bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sızan bilgilere göre YDP'ninMaliye, Kalkınma, Dışişleri, Savunma, İçişleri ve Vatandaşı Koruma Bakanlık gibi önemli bakanlıklara partiden isimleri önermesi bekleniyor. Bakan olacaklar arasında daha önceki YDP kabinelerinde de yer bulan Dimitris Avromopulos, Stavros Dimas, Dora Bakoyanni ve Kostis Hatzidakis gibi isimler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında koalisyon hükümetine destek veren YDP, PASOK ve DİMAR liderlerinin bu akşam saatlerinde bir toplantı yapması bekleniyor.

AB BİR AN ÖNCE ATİNA'YA GELMEK İSTİYOR

Öte yandan Avrupa Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu sözcüsü, Yunanistan'da en kısa sürede hükümet kurularak ikinci memoranduma ilişkin ilk değerlendirmenin yapılabilmesi için Troyka (AB-IMF-Avruap Merkez Bankası) ile müzakerelere başlanmasını istedi.

Almanya'nın karşı duruşuna rağmen Yunanistan'daki beklenti, kurulacak hükümetin AB ve IMF ile ortaklaşa uygulanan sert ekonomi programını yeniden müzakere etmeyi başarması. Öte yandan adeta dağılan devlet mekanizmasını yeniden toparlayarak işler duruma getirmesi.

IMF'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Bu arada Yunanistan'a önemli miktarda kredi veren IMF'nin kurulacak hükümet ile muhtemel yeniden pazarlıklarda kırmızı çizgilerini netleştirdiği bildirildi. Asgari ücretlere getiren kesinti konusunda geri adım atması beklenmeyen IMF, ayrıca kamuda işten çıkarmalara devam edilmesinin müzakere edilmez başlıklardan olduğu ifade ediliyor. Rekabetçi bir anlayışın yerleşmesi konusunda bastıracak olan IMF, "vergi kaçakçılığına son verilmesi ve vergi sisteminin yeniden düzenlemesi" konusunda da hükümeti sıkıştırması bekleniyor. Bu arada ülkenin kalkınmasına yönelik ise AB'nin devreye girmesi yönünde tutum takınması bekleniyor.

AZINLIK 3 VEKİLLE YOLA DEVAM EDECEK

Pazar günü yapılan seçimlerde Rodop (Gümülcine) ve İskeçe illerinde yarışan 3 Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık adayı 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerdeki başarıyı tekrarlayarak yeniden milletvekili seçildi.

Gümülcine'den PASOK Partisi'nden 4. dönem vekil seçilen Ahmet Hacıosman büyük bir başarıya imza attı. Gümülcine'den SYRIZA Partisi'nden Ayhan Karayusuf da milletvekili seçildi. İskeçe ilinde ise 25 bin civarında rekor bir oyla Hüseyin Zeybek, SYRIZA'dan yeniden vekil seçildi.

Gümülcine'de Ahmet Hacıosman 14 bin 221 oy aldı. Öte yandan 6 Mayıs'ta 2 bin 900 oy alarak seçilen Ayhan Karayusuf, son seçimlerde 13 bin 676 oyla SYRİZA'yı Rodop bölgesinde canlandıran isim oldu. Gümülcine'de DİMAR'dan İlhan Ahmet 12 bin 183 oy almasına rağmen 6 Mayıs'ta olduğu gibi yine vekil seçilemedi. Seçimlerden birinci parti çıkan YDP'den ise azınlık adayı vekil seçilemedi.

(CİHAN)

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs