En Sıcak Konular

Pakistan'da siyasi deprem

19 Haziran 2012 14:26 tsi
Pakistan'da siyasi deprem Pakistan Yüksek Mahkemesi, Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin başbakanlık koltuğunda oturmaya uygun olmadığına karar verdi.

Mahkemenin, daha önce 'yargıyı aşağılamak' suçundan milletvekilliğinin düşmesine hükmettiği Gilani hakkındaki bu kararı uzun zamandır çalkantılar yaşanan ülkeyi yeni bir krize sürükleyebilir.

Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Chaudhry, kararı, “Yusuf Rıza Gilani, mahkememizin 26 Nisan tarihinde aldığı kararla suçlu bulunmuş ve milletvekilliği düşmüştür. Gilani’nin Pakistan başbakanlığı görevi de aynı şekilde sona ermiştir” sözleriyle açıkladı.

Chaudhry, “Seçim Komisyonu başbakanlığın sona ermesiyle ilgili bir genelge yayınlayacaktır. Devlet Başkanı’nın demokratik süreçlerin devamlılığı için gerekli adımları atması gerekmektedir” diye konuştu.

“YARGIYI AŞAĞILAMAK”

Yüksek Mahkeme, 26 Nisan tarihinde aldığı kararda, Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki yolsuzluk davalarının yeniden açılması için İsviçre makamlarından talepte bulunmadığı gerekçesiyle “yargıyı aşağılamak”tan suçlu buldu.

Pakistan anayasası yargıyı karalayan ya da küçük düşüren kişi kim olursa olsun milletvekili olamayacağını öngörüyor. Eğer bir kişi seçilmiş haldeyken bu suçu işlerse milletvekilliği düşüyor.

GÖREVDE HÜKÜM GİYEN İLK BAŞBAKAN

Pakistan’ın görevdeyken hüküm giyen ilk başbakanı olan Gilani, devlet başkanı Zerdari’nin dokunulmazlığı olduğunu belirterek, bu konudaki kararını savunmuştu. Gilani ise mahkemeyle tansiyonu daha fazla yükseltmemek adına kararı temyize götürmeyeceğini açıklamıştı.

Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği – Navaz (PML-N), Gilani’nin istifasını talep ederek hükümlülüğünün başbakan olmasına engel olduğunu ifade etmiş ve erken seçimlere gidilmesini istemişti.

KARA PARA AKLAMA İDDİASI

Zerdari hakkındaki suçlamalar 1990’lı yıllara dayanıyor. Zerdari ile eşi Benazir Butto’nun o dönemde İsviçre’deki banka hesaplarında 12 milyon dolar kara para akladığı iddia ediliyor. Çiftin bu kadar parayı gümrük denetleme anlaşmaları karşılığında aldığı rüşvetlerle sağladığı öne sürülüyor.

İsviçre davayı 2008 yılında, Zerdari’nin devlet başkanı olmasının ardından rafa kaldırmıştı.

Hürriyet



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs