En Sıcak Konular

Şincan'da tansiyon yine yükseldi

19 Haziran 2012 11:41 tsi
Şincan'da tansiyon yine yükseldi Çin’de polis, Müslüman Uygur Türklerinin yaşadığı Şincan eyaletinde evlere baskınlar düzenlemeye başladı. Baskınların gerekçesi, iki hafta önce bir Kur'an kursunda yaşanan ve 12 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı.

ABD merkezli Uygur Amerikan Birliği’nden (UAA) yapılan açıklamada, polisin, 6 Haziran tarihinde Şincan’ın Hetian şehrinde yaşanan çatışmanın ardından İslami okullara bir dizi baskın düzenlediği belirtildi.

Açıklamada polislerin yerel halkın işbirliği yapmaması durumunda kapıyı kırma tehdidinde bulunduğu ifade edildi.

Polisin bölgedeki evlere bıraktığı notlarda, “Yüksek seviyelerdeki ilgili birimlerin aldığı karara göre, meskun polis büroları çevredeki bütün binalarda aramalar gerçekleştirecektir. Eğer kapılarını açmayan ve soruşturmayla işbirliği yapmayan aileler olursa zorla gireceğiz. Bu koşullar altında bütün sorumluluk ev sahiplerine aittir” denildi.

POLİS İDDİALARI DOĞRULADI

AFP haber ajansına konuşan bir emniyet sözcüsü arama yapıldığını doğrularken, “Birçok kişi işbirliği yapıyor ama bazıları yapmıyor. Yine de polisin evlere zorla girdiğine dair bir şey duymadım” dedi.

Doğu Türkistan olarak da bilinen Şincan’da 9 milyon Müslüman Uygur Türk’ü yaşıyor. Uygurların büyük bir çoğunluğu Çin yönetiminin dini ve kültürel baskısı altında olduğunu öne sürüyor. Bu iddialar Çinli yetkililerce yalanlansa da bölgede sık sık çatışmalar yaşanıyor.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Son olarak Hetian polisinin açıklamalarına göre, 6 Haziran’da “gençliği özgürleştirmek isteyen şüpheliler”in yasadışı Guicanbage Kur'an kursunda bir bomba patlatması üzerine 12 çocuk yaralanmıştı.

Polis o dönemde üç şüphelinin yakalandığını bildirdi. Ancak yurt dışında yaşayan Uygurlar resmi açıklamaları reddederek polisin okula göz yaşartıcı gaz bombaları attığını iddia ediyor.

Hürriyet



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs