En Sıcak Konular

PKK'dan Suriye hamlesi

19 Haziran 2012 08:59 tsi
PKK'dan Suriye hamlesi Suriye'nin Türkiye sınırında önemli gelişme

Türkiye, ABD ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında PKK'nın silah bırakması ve Kandil'i boşaltması görüşmelerinin devam ettiği süreçte, Suriye'nin Türkiye sınırında önemli bir gelişme yaşandı.

Suriye 'de Kürt muhalifleri yok eden terör örgütü, KCK sistemini kuruyor

Terör örgütünün yönetiminde ağırlığı olan Suriyeli teröristler, örgütü Afrin bölgesine taşımak için ilk kez somut adım attı. Suriye'nin diktatör yönetiminin desteğiyle 7 ay önce bölgeye yerleşen terör örgütü PKK, olağanüstü kongre gerçekleştirerek eşbaşkanlık sistemini kabul etti, parti yönetim kurulunu ise 13'ten 25'e çıkardı. PKK'nın Suriye istihbarat teşkilatı El Muhaberat ile birlikte muhalif Kürtlere yönelik düzenlediği saldırılar sonucu bölgede örgüte karşı çıkacak güçlü bir partinin kalmadığı da ortaya çıktı.

Suriye'de 1999'da Öcalan'ın gönderilmesiyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan terör örgütü, Esed yönetimine destek amacıyla Türkiye sınırına yerleşti. PYD adı altında bölgeye yerleşen örgüt, ilk başta Baas rejimine muhalif Kürtlere baskı uyguladı. Afrin bölgesinde kontrol noktaları kurup üst araması yaptı. Bu bölgede birçok Kürt siyasetçiyi ortadan kaldıran terör örgütü, Türkiye'de hayata geçirmeye çalıştığı KCK sistemini Suriye'de uygulamaya başladı. Bu amaçla iki gün önce olağanüstü kongre yaptı. 'Suriye'ye demokrasi ve özgürlük, Batı Kürdistan'a demokratik özerklik' sloganıyla yapılan kongre, PKK'nın infaz ettiği Geleceğin Partisi lideri Mişel Temo'nun memleketinde, Kamışlı'da gerçekleştirildi. Kongreye Suriye'nin Kürt bölgesinde yaşayan Ezidi, Asuri, Süryani ve Ermeni temsilcileri de davet edildi.

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, PYD'nin Suriye rejiminin onayı ve desteğiyle kongre yaptığını söylüyor. Güçlü, "Şu an Suriye'de KCK modeli hayata geçiriliyor. Bunu PKK adıyla değil, PYD adıyla yapıyor. Böylece Türkiye'de var olan PKK'nın devamı bir örgütüz mesajını veriyorlar. Bu mesaj, Suriye, İran ve Irak Başbakanı Maliki'ye verilen mesajdır." diyor. PKK'nın Suriye'de PYD adıyla örgütlenmesinin yönetim tarafından bilindiğini ancak Kürtler tarafından iyi anlaşılmadığını anlatan Güçlü, "Türkiye'de örgütlenen PKK, orada aynı adla örgütlense Kürtlerin tepkisini çeker. Çünkü PKK olduğu zaman terörist bir örgüt var ortada." diye konuşuyor. Güçlü, PKK'nın orada örgütlenmesinin Kürtlere zarar verdiğini belirtiyor.

Terör örgütü, Kamışlı'da yaşayan Geleceğin Hareketi Partisi'nin lideri Meşal Fazıl Temo'yu geçen yıl suikast sonucu öldürdü. Temo, Suriye muhalefetine verdiği destekle biliniyordu. PKK sırayla bölgenin en büyük aşiret liderlerinden Abdullah Bedro'nun evini basmış, Bedro ağır yaralanırken 3 oğlu öldürülmüştü. Saldırı sırasında PKK'nın üst düzey yöneticisi 'Xebat Derik' kod adlı Mahmut Muhammed ölmüştü. Terör örgütü bir süre önce de Temo'nun yeğeni Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Halep sorumlusu Dr. Şêrzad Hac Reşîd'i öldürdü. PKK, son olarak da Dêrîk ile Kamışlı bölgesinde Demokrat Kürt Partisi adına siyasi çalışmalar yürüten partinin politbüro üyesi Nesredîn Berhik'e suikast düzenlemişti.

zaman



 



Bu haber 1,471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs