En Sıcak Konular

Putin'den küresel ekonomik krizlere karşı reçete

18 Haziran 2012 16:47 tsi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Meksika'nın El Universal gazetesi için kaleme aldığı makalesinde küresel ekonomik krizlere karşı alınacak önlemleri anlattı.



G20 ülkelerinin 2008 krizi ile mücadelede birçok açıdan başarılı olduğunu kaydeden Putin, "Sistematik sorunlar tamamı ile çözülmüş olmaktan henüz uzak. Geçmiş krizlerin etkilerini günümüzde görmemiz mümkün" hatırlatmasında bulundu.

Son birkaç ay içinde belirgin hale gelen negatif piyasa yönelişlerinin uzmanların karamsar öngörüde bulunmalarına neden olduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı, "Rusya ve ortakları yeni küresel kriz dalgalarına karşı dengeli çözümler bulabilmeli. Mali kontrol ve bütçe denetimi bir tarafta, diğer tarafta da istihdam, ekonomik büyüme ve sosyal sorunların çözümü var" tespitinde bulundu.

Rusya lideri piyasalarda oluşan istikrarsızlıklarla birlikte patlak veren "finansal panik" durumundan kaçınmak için, küresel mali piyasaların "gerçek varlık ve değerlerle" irtibatlı olması gerektiğini vurguladı.

Uluslar arası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslar arası kurumlarda gelişmekte olan ekonomilerin rolünün artırılması gerektiğini kaydeden Putin, yeni rezerv para birimlerinin uluslar arası piyasada etkin olması gerektiğini belirtti.

Küresel krizlerle mücadelede aşırı korumacı yapılan çözüm olmayacağı konusunda da uyaran Putin, "2009'da küresel ekonomi yüzde 12 geriledi. Bu İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin en kötüsü. Bu bir kısım ülkelerin kendi piyasasını korumak için aldığı güçlü tedbirlerin etkisi oldu." eleştirisi getirdi.

G20'nin yeni bir elit klup havasında olmaması konusunda uyarıda bulunan Rusya lideri, tüm küresel ekonomiye katkı sağlamanın öne alınması gerektiğini vurguladı.

RUSYA EKONOMİSİ İSTİKRARLI, ANCAK HIZLI DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR

Alım gücü açısından Rusya'nın dünyanın en büyük altıncı ülkesi olduğuna değinen Putin, yüzde 4,3 büyüme rakamı ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu hatırlattı.

Rusya'nın bütçe yapısının aşırı derecede petrol ve doğalgaz fiyatlarına bağlı olmasını eleştiren Putin, bunun azaltılmaması durumunda yüksek oranlarda bütçe açığı oluşabileceği uyarısı yaptı. Putin bu konuda hükümetin yoğun bir şekilde çalıştığını, yatırım imkanlarının artırılması için radikal çözümlerin üretildiğini, rekabet edebilir iş ortamı oluşturulurken, sosyal sorumlulukların da yerine getirildiğini kaydetti.

(CİHAN)

Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs