En Sıcak Konular

G-20'de Türkiye'ye büyük övgü

18 Haziran 2012 16:45 tsi
G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Meksika'dan Türkiye'ye övgüler yağıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmak üzere geldiği G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Meksika'da ekonomi ve dışişleri yetkilileri, ekonomik gücü artan Türkiye'ye övgüler yağdırdı.

Meksikalı yetkililer, Türkiye'nin, Avrupa'daki finansal kriz ve dünyadaki ticari korumacılık engelleri karşısında serbest ticaret ve büyümeye odaklı ve aynı zamanda mali istikrarı sağlamış başarı örneği sunduğunu söylediler.

Meksika Maliye Bakan Yardımcısı Gerardo Rodriguez, Türkiye'nin eş başkanlığını yaptığı ve yükselen piyasa ekonomilerinin Uluslararası Para Fonu (IMF) içerisindeki kotalarını ve IMF yönetimindeki ağırlığını artıran, 2010 Kota ve Yönetim Reformu çalışmalarını yürüten G-20 bünyesinde Uluslararası Finansal Mimari Çalışma Grubu'nda çok iyi bir performans sergilediğini söyledi. IMF reformunun geciktiğini kaydeden Rodriguez, Türkiye ve Meksika gibi gelişen ekonomilerin uluslararası finansal kurumlarda daha söz söyleme zamanın çoktan geldiğini ifade etti.

G-20 zirvesinde Meksika başkanının özel temsilcisi olan ve 'Sherpa' olarak adlandırılan Dışişleri bakan yardımcısı Lourdes Aranda ise, Los Cabos'da yapılacak G-20 zirvesinin Meksika ve Türkiye gibi gelişen ülkelerin nüfuzunu arttırmada önemli bir rol oynayacağını söyledi. Avrupa'daki mali krizde AB yetkililerinin beklenen performansı göstermediğinden yakınan büyükelçi Aranda, bazı ülkelerde artan ticari korumacılık tedbirlerinden de şikayet etti. Türkiye'yi öven Aranda, Türk meslektaşı ve 'Sherpa'sı olan dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı Mehmet Tuğrul Gücük ile son derece uyumlu çalıştıklarını söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Özel Müşaviri Gonzalo Canseco da artık Türkiye ve Meksika gibi gelişen ülkelerin uluslararası finans kurumlarında söz sahibi olması zamanın geldiğini belirterek, "IMF başkanlığı için yaptığımız mücadeleyi Fransızlara karşı kaybettik ama bir sonraki başkan bir Meksikalı ya da Türk olursa bu hiç sürpriz olmayacak" dedi.

Canseco, ülkesinin G-20'de Türkiye benzeri politikalar takip ettiğini ve G-20 için daimi bir sekretarya kurulmasına karşı çıktığını da sözlerine ekledi. Canseco "G-20 gayri resmi ve esnek bir yapı olarak dünyanın Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 90 ına sahip 20 ülkenin bir araya geldiği önemli bir forum ve öyle kalmalı" dedi. Türkiye'de G-20 formu için daimi sekretarya kurulmasına karşı çıkıyor.

G-20 zirvesinin en önemli gündemini küresel ekonomik istikrarın sağlanabilmesini teminen IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar olduğu belirtiliyor. G-20 zirvesinde IMF kaynaklarının artırılmasına ilişkin olarak üye ülkelerin ne kadar katkıda bulunacaklarını açıklanması bekleniyor. Meksika yetkilileri son rakamın zirvede açıklanacağını söylüyorlar.

Bunun yanında başta petrol ve doğalgaz olmak üzere emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin ve bu etkilerin hafifletilmesine yönelik adımların da toplantıda görüşülmesi bekleniyor. Meksika yeşil büyüme kavramını G-20 gündemine taşıyarak bu konuda dünyanın önde gelen ekonomilerinin sürdürülebilir kalkınma için ortak çaba harcamasını istiyor.

CİHAN



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs