En Sıcak Konular

Mısır'da Şefik de zaferini ilan etti!

18 Haziran 2012 16:02 tsi
Mısır'da iki aday da zaferini ilan edince Seçim Kurulu sayımların sürdüğünü, sonuçların bir iki gün içerisinde açıklanacağını açıkladı

Mısır'da geçtiğimiz iki gün boyunca yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik de seçimleri kazandığını söyledi. Ahmed Şefik, yaptığı açıklamada seçimleri açık ara kendisinin kazandığını iddia etti.

İhvan-ı Muslimin tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi ise seçimleri yüzde 52 oy oranı ile kazandığını, dün gece ilan etmiş, hemen ardından tarafrları sokağa çıkarak zaferi kutlamaya başlamıştı.

SEÇİM KURULU: SAYIMLAR SÜRÜYOR

İki adayın da seçimde zaferi ilan etmesi üzerine Mısır Seçim Kurulu bir açıklama yaptı. Kurul, sayımların devam ettiğini, sonuçların bir iki gün içerisinde açıklanacağını duyurdu. Seçim Kurulu'nun bu açıklaması bazı çevrelerce seçim sonuçlarında oynama yapılabileceği şeklinde yorumlandı.

ASKERDEN SON DAKİKA OYUNU

Mısır'da iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, oy sayım işlemleri sürerken yaptığı sürpriz açıklamada anayasaya ek maddeler konacağını duyurdu.

Bu maddelere göre yeni seçilecek cumhurbaşkanı, Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

İşte Askeri konsey'in hazırladığı yeni anayasa maddeleri:

1. Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemsi’nin önünde yemin edecek.

2. Yeni Anayasa yapılana kadar askeri konularda Yüksek Askeri Konsey yetkili olacak. (Bu maddenin yorumu yeni Cumhurbaşkanı Yüksek Askeri Konsey’e karışamayacak, Konsey’deki generalleri değiştiremeyecek.)

3. Cumhurbaşkanı savaş durumunda ancak Yüksek Askeri Konsey’in onayından sonra savaş ilan edebilir.

4. Ülkede anarşi ortamının olması durumunda Cumhurbaşkanı orduyu stratejik bölgeleri korumak üzere görevlendirebilir.

5. Yeni Anayasa yapılana kadar Yüksek Askeri Konsey devrimden sonra referandumla kabul edilen ‘geçici anayasa’ tarafından belirlenen yetkilere sahiptir.

6. Anayasa Komisyonu toplanamazsa eğer, Yüksek Askeri Konsey yeni bir komisyon belirler ve komisyondan 3 ay içerisinde yeni anayasayı yapmasını talep eder.

Mısır Anayasası'na ilave edilen maddelerden birisi de "Başkomutanlık" yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, Yüksek Askeri Konsey Başkanı'nda kalmasını öngörüyor.

MURSİ: ASKER SİVİL ALANA MÜDAHALE EDEMEYECEK

Askerin bu son dakika hamlesine karşın Müslüman Kardeşler'in partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, hemen basın açıklaması yapmış, hem zaferini ilan etmiş hem de askerin sivil alana müdahale etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizmişti.

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs