En Sıcak Konular

MİT ve MGK'dan 'devlet sırrı'na itiraz

18 Haziran 2012 14:44 tsi
MİT ve MGK'dan 'devlet sırrı'na itiraz MİT ve MGK, Devlet Sırrı kanun tasarısındaki bir maddeye itiraz etti ancak sonuç değişmedi.

Vatan'ın haberine göre, TBMM'de bulunan Devlet sırrı yasa tasarısına iki kritik kurumdan itiraz geldi. MİT ve MGK Genel Sekreterliği temsilcileri, Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşların sır önerilerinin ''Başbakanlık'' değil, bizzat 'Başbakan tarafından'' yapılmasını istediler. Aksi taktirde, Başbakan'a direk bağlı olan bu iki kurumun yapacağı tekliflerin geçersiz kalacağı savunuldu. Ancak bu talepler kabul edilmedi.

Tasarı uyarınca bilgi, belge ve kaydın devlet sırrı olarak belirlenmesi teklifi, ilgili bakanlık aracılığıyla yapılabilecek. Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşlar için de teklif Başbakanlık tarafından yapılacak. Teklifin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl süreyle bilgi, belge ve kaydın gizliliği korunacak. Bilimsel bir buluş da, milli güvenlik bakımından önem taşıması halinde, devlet sırrı olacak.

Bir belgenin devlet sırrı olup olmadığına, Başbakan ile Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlarından oluşan komisyon karar verecek. Sır kavramı, "Yetkisiz kişilere açıklanması, devletin uluslararası ilişkilerine veya milli güvenliğine zarar verebilecek mahiyetteki gizli bilgi, belge ve kayıtlar" olarak tanımlandı.

Muhalefet de tasarıya karşı çıkıyor. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, ''Karar Başbakan ve bakanlara, yani siyasi iradeye bırakılmamalı'' dedi. CHP Uşak Milletvekili Dilek Yılmaz da ABD'de gizlilik kararına karşı idare ve bölge mahkemelerine başvuru hakkı olduğunu söyledi. CHP Muğla Milletvekili Süha Aldan da son 50 yıllık dosyaların 4 bakanın önüne geleceğini hatırlatarak ''Bakanlar zaman bulup da dosyaları nasıl inceleyecek' diye sordu.

Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs