En Sıcak Konular

İran bankalarının gözü Türkiye'de

18 Haziran 2012 10:48 tsi
İran bankalarının gözü Türkiye'de Türkiye'de geçen yıl rekor sayıda şirket kuran İranlı yatırımcılar rotayı finans sektörüne çevirdi.


İran'ın üç büyük bankası Türkiye'de finans sektörünün yeni oyuncularından biri olmak amacıyla çalışma başlattı.

Finans çevrelerinden edinilen bilgilere göre Bank Tejerat, Pasargad Bank ve ismi gizli tutulan bir banka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını çaldı. Sıfırdan bankacılık lisansı almak için yapılan başvuru için Dışişleri Bakanlığı'na görüş talebiyle yazı gönderildi. Konuya ilişkin son kararı ekonomi yönetimi verecek.

Zaman gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre; Türk bankacılık sektöründe faaliyet göstermeyi planlayan İranlı finans kuruluşları 300 milyon dolarlık ödenmiş sermaye şartının da üzerine çıktı. Üç bankanın sıfırdan bankacılık lisansı kurmak için her birisinin 500 milyon doları gözden çıkardığı öğrenildi. Bank Tejerat 28 yıllık bir banka iken Pasargad Bank daha genç bir finans kuruluşu. Türkiye'de bankacılık için yasal sermaye alt sınırı 30 milyon Türk Lirası (20 milyon dolar). Ancak Üst Kurul komşu ve çevre ülkelerdeki ödenmiş sermaye alt sınırını gerekçe gerekçe göstererek 300 milyon doların altına inmiyor.

Bankacılık Üst Kurulu 2000 ve 2001 yılında yaşanan krizleri finans sektöründe oluşturduğu tahribat sebebiyle kolay kolay sıfırdan bankacılık lisansı vermediği için İranlı finans kuruluşlarının fazlaca şansının olmadığı belirtiliyor. BDDK en son geçen yıl ekim ayında 12 yıllık bir aranın ardından Lübnanlı Bank Audi'ye sıfırdan bankacılık lisansı vermişti. Bank Audi gereken diğer süreçlerin tamamlanmasının ardından 49. banka olarak sektöre girecek.

İran'da artan enerji fiyatları sebebiyle bol miktarda petrol ve doğalgaz parası bulunduğuna dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "2010 yılından itibaren Türkiye'de sıfırdan banka kurmak için ısrarlılar. BDDK ve Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin bilgisi bulunuyor. Hatta Türkiye'den de bu bankalarla ortak olmak isteyen kuruluşlar var. İranlılar burada banka alarak hem petrolden elde ettikleri geliri değerlendirecekler hem de Türkiye'de sayısı hızla artan şirketlerine finansman sağlayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

Gözler, ekonomi yönetiminde

İranlı finans kuruluşları Türkiye'nin kapısını aşındırırken ekonomi yönetiminin konuya ilişkin tavrı da merak ediliyor. Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre Türkiye'de kurulan İranlı şirket sayısında geçen yıl patlama yaşandı. Geçen yıl kurulan 590 şirketle birlikte Türkiye'deki İranlı firma sayısı 2 bin 140'a yükseldi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İran sermayeli şirketlerin tamamına yakını İstanbul'da kuruldu.

Sabah



Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs