En Sıcak Konular

Demirtaş: Kürtçe'yi devrim gibi yutturamazlar

18 Haziran 2012 10:34 tsi
Demirtaş: Kürtçe'yi devrim gibi yutturamazlar Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kürtçe seçmeli dersi, devrimmiş gibi yutturamazlar. Bizim istediğimiz ana dilde eğitimdir" dedi.

BDP Adana İl Başkanlığı Olağan Kongresi'ne katılan Selahattin Demirtaş, Kürtçe'nin seçmeli ders olması konusunda, "Bakın, buradan tekrarlıyorum; sanki Kürt halkının bir talebi karşılanmış ki, neredeyse davul zurna çalacak birileri. Kürt halkının böyle bir talebi yoktur. Biz ne zaman seçmeli ders istedik ki sizden. Biz anadilde eğitim istedik. Kürt halkı anadilde eğitim yapsın dedik. Ana sınıfından üniversiteye kadar eğitim yapsın dedik.

Bu nedenle Kürt halkının bir talebi karşılanmış değil. Seçmeli ders bu halkın derdine derman olmaz. Ama sen, 'Sürçmeli dil dersi' yapmak istiyorsan yap. İki de bir dilin sürçmesin. Bu nedenle kafaları karıştırmaya dönük bu tartışmalardan biz uzak duracağız. Kürtçe'yi seçmeli dil dersi yapmak istiyorlarsa yapabilirler. O dersi alıp Kürtçe'ye yönelmek isteyenler yönelebilirler ama Kürt çocuklarına, Kürt gençlerine ana dillerini 6'ncı sınıfta seçmeli yabancı dil dersi olarak sunamazlar. Bunu da devrim gibi bize yutturamazlar.

Daha iki gün önce Türkçe Olimpiyatları'na katılıyorsun. Türkçe'ye olimpiyat yapıyorsun, Kürtçe'ye seçmeli ders. 'Kürtçe seçmeli ders, Kürt halkında heyecan yarattı. Kürt halkının zaten talebi budur' diyor. Halkımızın seçmeli dersten heyecan duyduğu yok. Bir defa bu halka özür borcun var. Önce özür dile. 'Roboski'de katlettiklerimiz için özür diliyoruz' dedikten sonra gel, seninle meseleleri konuşalım. Bir özrü bu halktan fazla görüyor. Neden özür dilemiyor biliyor musunuz? Çünkü özür dilemek hatasını kabul etmektir" diye konuştu.

"ÇÖZÜM İSTEYEN BİZİZ"
Demirtaş, müzakere ve diyalogdan başka bir yol, başka bir seçeneğin olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Eğer müzakere, diyalog yanlısı iseler BDP'ye karşı bu kadar pervasızca davranırlar mı? Yürekleri özgürlük adına atsa, halka karşı bu kadar saygısız olurlar mı? Müzakere isteyen, çözüm isteyen, barış isteyen biziz. Artık bu halk alanlarda meydanlarda."

Şanlıurfa'da cezaevindeki yangına ilişkin açıklamalarda da bulunan Demirtaş, her hafta mecliste cezaevlerindeki sorunları dile getirdiklerini söyledi ve şöyle devam etti:
"'3 kişilik, 15 kişilik odalarda 40 kişi kalıyor, kalacak yer nefes alacak yer yok' dedik. 'İnsanlar kapı önlerinde, tuvaletlerde yatıyor' dedik. 'Bu durum ahlaksızlıktır' dedik ama dinletemedik. Edindiğimiz izlenimlere göre orada bulunan 13 tutsak, cezaevindeki bu zulmü protesto etmek için bu eylemi yapmıştır." 

Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs