En Sıcak Konular

Mısırlı Kıpti Hristiyanlar seçim kuyruğunda

16 Haziran 2012 16:04 tsi
Mısır'da iki gün sürecek seçimlerin birinci gününde Hristiyan azınlığın seçim sandıklarına yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi.

Kıptilerin yoğun olarak yaşadığı Kahire'nin kuzeyindeki Şubra gibi mahallelerde uzun oy verme kuyrukları oluştu. AA muhabirinin gözlemlerine göre, ayrı bir oy verme sırası oluşturan kadınlar, zaman zaman 500 metreyi aşkın kuyrukta beklemek zorunda kaldılar.

-''Sivil devlet için oyumuz Şefik'e''

AA muhabirine konuşan oy verme sırasındaki kimi Hristiyan kadınlar, ''Sivil devlet için Ahmed Şefik'e oy vereceğiz'' ifadesini kullandılar. Teresa İbrahim adlı bir seçmen, ''Cizye'yi savunan bir adama oy verecek değilim'' derken, Samiye Daniel ise İslami eğilimli adayın seçimi kazanması halinde şimdi olduğu gibi kılık kıyafet serbestisini yaşayamayacağı endişesini dile getirdi

Hristiyan düşünür Cemal Es'ad, ''Hristiyanların seçimin ikinci turuna yoğun ilgisinin tamamen kendi arzularından neşet ettiğini, kiliseden herhangi bir yönlendirmenin söz konusu olmadığını'' savundu.

''Biri İslamcı, diğeri sivil devleti temsil eden iki adayla karşı karşıyayız. Oylarımız doğal olarak sivil devletten yana olacak'' şeklinde konuşan Kıpti düşünür, Hristiyan kadınların seçime yoğun ilgisini, İslami bir devletin kurulması halinde bundan en ziyade zarar görecek olan kesim olduklarını düşünmelerine bağladı.

-Kıpti kilisesi ve Sufi tarikatlar arasında eşgüdüm-

AA muhabirinin gözlemlerine göre, Kahire'deki Kıpti Katedrali'nde Kıpti Kültür Merkezi'ndeki bir odada, cumhurbaşkanı adayı Ahmed Şefik'in kampanya ekibiyle koordineli çalışan bir kriz yönetim merkezi oluşturuldu. Kıpti seçmenlerin seçim sandıklarına sevkıyatı, sorunların ve şikayetlerin dinlenmesi için acil telefon hattı kuruldu.

Kilise kaynakları, Sufi tarikatların şeyhleriyle ''tam bir eşgüdüm'' içerisinde çalıştıklarını, sivil devleti temsil eden Şefik'i desteklediklerini ifade etti.

Öte yandan Mısır'daki Hristiyanların çoğunun mensup olduğu Ortodoks Kilisesi'nden yapılan resmi açıklamada, kilisenin seçimlerde tarafsız olduğu, herhangi bir adaya destek verdikleri yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Kahire'deki Hristiyanlara ait birçok merkezden seçim sandıklarına otobüslerle Kıpti seçmenlerin taşındığı gözlemlendi.

-Mursi'ye oy veren Kıptiler de var-

Sayıları ve etkinlikleri nispeten az da olsa ''devrimci Kıpti hareketler'' olarak nitelendirilen grupların, devrimin bekası için Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) adayı Muhammed Mursi'yi destekleyeceklerini açıkladıkları bildirildi.

Devrimci Kıptilerden Peter Hart, bir sosyal paylaşım sitesinde ''Mısır'ın askeri rejimden kurtulması için Mursi'ye oy vereceğim. Eğer Mursi seçimden sonra hata yaparsa Kıptiler onunla başetmeyi bilir'' diye yazdı.

HAP'nin ise seçim kampanyasında zaman zaman HAP Genel Başkanı Muhammed Mursi'nin başkan yardımcısı Refik Habib'in bir Hristiyan olduğunu hatırlattı. Seçimin birinci turundan sonra yaptığı basın toplantısında Muhammed Mursi, ''vatanın ortak sahipleri'' olarak nitelediği Kıptilerin hiçbir hakkının kısıtlanmayacağı sözünü vermişti

Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs