En Sıcak Konular

Sınav öncesi beslenmeye dikkat

15 Haziran 2012 14:51 tsi
Yarın yaklaşık 8 yüz bin öğrenci LYS'de ter dökecek. Sınavda en ufak bir detay dahi öğrencilerin sınav performansını etkileyebiliyor.

Bunların en başında adayların sınava sağlıklı bir şekilde girmesi geliyor. LYS'de gaz, şişkinlik, kabızlık, mide ağrısı ve bulantısı daha da önemlisi dikkat dağınıklığı yaşamamak için son hafta beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, öğrencilerin özellikle gaz yapan erik, çilek gibi meyvelerle bakliyatlardan ve gazlı içeceklerden uzak durmaları gerektiğini vurguluyor.

Öğrenciler yıl boyunca çalıştı, dersten derse koştu. Ancak bütün yıl verilen emekler ve dökülen terler ufacık bir beslenme hatasıyla heba olabilir. Uzman Diyetisten İpek Ağaca Özger, öğrencileri sınav öncesinde dışarıdan yemek yememeleri konusunda uyarıyor. "Özellikle tavuk ve mayonez gibi sıcakta çabuk bozulan yiyecekleri, dışarıda asla tüketmeyin." diyor. Hafif ve yağsız besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Çünkü birçok besinin bir araya geldiği, soslu ağır yiyeceklerle kızartma gibi yağlılar, vücuda rahatsızlık vererek başarıyı olumsuz etkiliyor.

Gaz yapan çilek ve erikten uzak durulmalı

Vücutta gaz ve şişkinliğe neden olan pek çok besin maddesi var. Mevsim itibarıyla bu besin maddelerinin başında erik ve çilek geliyor. Diyetisyen İ. Ağaca Özger, öğrencilerin sınava girmeden önce erik ve çilekten uzak durmaları gerektiğinin, bunun yanı sıra gaz yapan brokoli, lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık ile kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmekten kaçınmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Çay, kahve ve kola, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk yapıyor

Ayrıca gazlı ve kafeinli içeceklere de dikkat etmekte yarar var. Özger, çok fazla çay, kahve ve kola içmenin kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa neden olacağını vurguluyor.

Dikkat ve konsantrasyonu balık, ceviz ve zeytinyağlı yeşil salatalarla artırın

Özger, bazı besinlerin dikkat ve konsantrasyonu artırdığını da hatırlatıyor. Konsantrasyonu artıran besinlere örnek olarak; balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, maydanoz ve yeşil biberi gösteriyor.

Sınav öncesi ve sırasında çikolata ve şekerlemelerden uzak durun Yine diyetisyenler, stresi azaltmak için sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini belirtiyor. Kahvaltıda tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmekleri tercih etmek stresi azaltıyor, mutluluk hormonunu artırıyor.

Sınav sabahı öğrencilerin stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık yaşamalarının doğal olduğunu vurgulanırken, kahvaltıda da miktarların az tutulmasını öneriyor.

Uzmanlara göre, öğrencilerin en büyük hatası, sınav öncesi ve sırasında çikolata, şekerleme gibi basit şeker alınması. Zira şekerli yiyecekler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için konsantrasyonu azaltıyor. İpek Ağaca Özger, kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için sınav sırasında kepekli ya da tuzlu bisküvi öneriyor.

Zaman 

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs