En Sıcak Konular

ABD Afrika'da casusluk ağını genişletiyor

15 Haziran 2012 13:59 tsi
Afrika genelinde kurulan gizli üslerde küçük uçaklarla istihbarat toplanıyor, paralı askerler kıtada cirit atıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Afrika çapındaki gizli istihbarat operasyonlarını genişletiyor. Kıtada "terörle mücadele" bahanesi ile kurulan küçük hava üsleri ve bu üslerde görevlendirilen özel güvenlik şirketlerinin çalışanlarından kurulan ağ Afrika`nın farklı ülkelerinde istihbarat faaliyetleri yürütüyor.

Washington Post gazetesinin gündeme getirdiği Afrika`daki gözetim ağı, ABD özel uçakları olarak gösterilen küçük, silahsız "turboprop" uçaklar sayesinde elde edilen bilgileri Pentagon`a taşıyor.

Uçaklar, video kaydı tutuyor, radyo ve cep telefonu sinyallerini topluyor, kızılötesi ısıları takip edebiliyor. Binlerce kilometre uçuş kapasitesine sahip uçaklar, 2007 yılından bu yana Afrika`da kurulmaya başlanan hava üslerinde konuşlandırılıyor.

Gizli hava üsleri bulunduğu bildirilen bazı Afrika ülkeleri ise Moritanya, Burkina Faso, Etiyopya, Cibuti, Uganda, Güney Sudan, Kenya ve Seyşeller..

Casusluk faaliyetlerinin son dönemde "El Kaide ve diğer militan gruplara karşı mücadele" gerekçesi ile ciddi artış gösterdiğine dikkat çekilen haberde, üzlerin Amerikan Özel Operasyon güçleri tarafından işletildiği, ancak büyük ölçüde özel güvenlik şirketlerine bağlı paralı askerlerin buralarda görev yaptığı kaydediliyor.

Bu arada, "terör" bahanesiyle ABD Afrika Komutanlığı, Cezayir, Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya, Fas, Nijer, Nijerya, Senegal ve Tunus da dahil olmak üzere kıta genelinde birçok ülkede ordulara eğitim ve malzeme sağlıyor.

Ayrıca, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı`nın (CIA) da Afrika genelinde "terörle mücadele ve istihbarat toplama" faaliyetlerini artırdığına dikkat çekiliyor.



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs