En Sıcak Konular

Babacan: Avro bölgesi krizin üssüdür

15 Haziran 2012 13:45 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, avro bölgesinin krizin üssü olduğunu, krizin Güneydoğu Avrupa ülkelerine olan etkisini takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) liderler zirvesi başladı.

Sırbistan'da 20 Mayıs'ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Tomislav Nikoliç'in ev sahipliğini yaptığı ve Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından temsil edildiği zirveye, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen, Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç, ülkede görev yapan diplomatik temsilciler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde soykırımın işlenmediği yönündeki açıklamaları bölgede büyük tepki toplayan Sırbistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ünlü yazar Bernard Shaw'un sözlerini hatırlatarak ''insanların eskiden yaptıklarıyla değerlendirilmemesi gerektiğini'' söyledi.

Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını belirten Nikoliç, ''Sırbistan, açık veya kapalı olarak tek taraflı ilan edilen Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacak'' ifadesini kullandı.

Kosova konusunda bazı yapıcı çözümler getirecek sonuçlara ulaşmak için müzakerelere hazır olduklarını ifade eden Nikoliç, müzakere yapılamasının Kosova'nın tanınması anlamına gelmediğini belirtti. Müzakerelerde olumlu yaklaşım gösterdiklerini savunan Nikoliç, ülkesinin bölgedeki işbirliği, istikrar ve ekonomik kalkınmaya yönelik çalışmalar yürüteceğini ifade etti.

-''Güneydoğu Avrupa ülkelerinin ortak amacı AB üyeliği''-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomik istikrar ve AB'ye üye olma sürecinde bölge ülkelerine refah getirecek işbirliğini sürdüreceklerini belirtti.

Avro bölgesindeki krize değinen Babacan, ''Avro bölgesi krizin üssüdür, bu krizinin Güneydoğu Avrupa ülkelerine olan etkisini takip etmeye devam edeceğiz" dedi. Güneydoğu Avrupa'nın genel anlamda sağlıklı bir ekonomik sistemi kaldığını ifade eden Babacan, bölgenin bazı ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlarının bölgede yeni iş imkanlarının sağlanmasıyla çözülebileceğini vurguladı.

SEECP kapsamındaki işbirliğinin önemine işaret eden Babacan, bu organizasyonun ekonomik kalkınma ve diğer anlamındaki işbirliklerinin gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade etti. Babacan, bölgedeki diğer uluslararası organizasyonlarla işbirlikliğinin geliştirilmesini gerektiğini, böylelikle ekonomik ilişkilerin de geliştirilmiş olacağını kaydetti.

Kültür alanındaki işbirliğine de değinen Babacan, kültür mirasının korunabilmesi için kurum ve bireyler arasındaki işbirliklerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Babacan, ''Çok kültürlülük hepimizi bir araya getirmesi gereken bir değerdir'' dedi.

Ali Babacan, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin ortak amacının AB üyeliği olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, zirve kapsamında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'le de görüştü.

aa


Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs