En Sıcak Konular

Mısır, cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor

15 Haziran 2012 10:25 tsi
Mısır'da Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların beraberinde getirdiği siyasi gerginliğe rağmen halkın büyük bir bölümü, 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ipi kimin göğüsleyeceğini merakla bekliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin kararları muhalefetin üzerinde soğuk bir etki oluştursa da Mübarek rejimine karşı 25 Ocak 2011'de ayaklanma gerçekleştiren halk, devrimin kendilerine kazandırdığı hakları sonuna kadar korumak istiyor.

Mısır sokaklarında ne Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların etkisi ne de Avrupa Kupası'nda oynan maçların nasıl biteceği merak ediliyor. Mısır kamuoyu cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Mısır'ın 5 bin yıllık tarihinde ilk defa demokratik ve şeffaf bir seçim ile gelen bir adayın cumhurbaşkanı olmasına imkan tanıdığı için sadece Mısır'da değil tüm dünyadan ilgi topluyor. Mısır genelinde 10 binden fazla seçim merkezinde 40 milyon kadar kayıtlı seçmen Cumartesi ve Pazar günleri Mısır'ın Mübarek sonrası gelecek ilk cumhurbaşkanını belirleyecek.

Güvenlik kuvvetlerinin seçimler boyunca yoğun güvenlik önlemleri alacağı bildirilirken, ihlaller ile ilgili şikayetler Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'na yapılacak.

-Muhammed Mursi: ''Herkesin cumhurbaşkanı olacağım''

Seçimlerin ilk turundan birinci çıkan Muhammed Mursi, 1951 yılında doğdu. Yüksek lisans eğitimini tamamlayıncaya kadar Mısır'da kalan Mursi, daha sonra ABD'ye giderek, California Devlet Üniversitesi'nden yardımcı doçentlik unvanı aldı. 1985 yılında Mısır'a tekrar dönen Mursi, Zekazik Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam etti. Mursi'nin politik kariyerinde, Müslüman Kardeşler'in İrşat Heyeti üyeliği, 2000 ve 2005 yıllarında bağımsız milletvekilliği bulunuyor.

Mursi, Mübarek döneminde bağımsız aday olarak girdiği parlamento seçimlerinin ikisinden de başarı ile çıkarak parlamenter oldu. Mısır'daki halk ayaklanmasının ardından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nde (HAP) politik çalışmalarına devam eden Mursi, Müslüman Kardeşler tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Hayrat Şatır'ın Mısır Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığının reddedilmesi üzerine, HAP'nin adayı olarak seçimlerin birinci turuna katıldı.

Mısır kamuoyunda uysal, zeki, aynı zamanda da paylaşımcı bir insan olarak bilinen Mursi, kampanyası boyunca her kesimin cumhurbaşkanı olacağına vurgu yaptı. Eski rejimin kalıntılarını temizleme sözü veren Mursi, cumhurbaşkanı olduğu takdirde normal yaşantısının değişmeyeceğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı olduğu an HAP'nden istifa edeceğini kaydeden Mursi'nin kırsal bölgelerde yaşayanların yanı sıra eski rejimin 30 yıllık yönetiminden bıkan şehirli kesimden de oy olması bekleniyor.

-Ahmed Şefik: ''Devrimin kazanımlarını koruyacağım''

İkinci tura kalma başarısı göstererek herkesi şaşırtan bağımsız aday Ahmed Şefik, 1941 yılında doğdu. Mısır Hava Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra savaş pilotluğu yapan Şefik, İsrail ile yaşanan savaşlara katıldı. Kendi ifadesine göre, Mısır'ın da katıldığı Arap İsrail savaşlarında 2 İsrail uçağını düşürme başarısı gösterdi.

Şefik'in askerlik kariyeri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ardından atandığı Sivil Havacılık Bakanlığı ile siyasi kariyere dönüştü. Sivil Havacılık Bakanı olduğu sırada çıkan halk ayaklanmasının ardından Mübarek, Şefik'i başbakanlığa atayarak kabineyi kurmasını istedi. Gösterilerin ardından istifa etmek zorunda kalan Şefik, cumhurbaşkanlığı seçimlerinine aday kaydı yaptırdı ve yasa gereği ülke genelinden 30 bin imza toplayarak aday oldu.

Sert, disiplinli aynı zamanda da cesur bir aday olarak tanımlanan Ahmed Şefik, eski rejimden uzak olduğunu ve devrimin kazanımlarına hiç bir şekilde zarar vermeden değişimi sürdüreceğini seçim kampanyalarında vadetti. Seçilememesi durumunda Müslüman Kardeşler'in geleceği yönünde propagandalara ağırlık veren Şefik'in ülkedeki Hristiyanlar, Müslüman Kardeşler ile anlaşamayan Sufi tarikatlarının üyeleri, laik ve bazı Liberal kesimlerden oy alması bekleniyor.

aa




Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs