En Sıcak Konular

OPEC, Viyana'da toplandı

14 Haziran 2012 17:48 tsi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) Petrol Bakanları Olağan Toplantısı kartelin Viyana'daki merkezinde bugün başladı.



Toplantı öncesi basına açıklama yapan kartel üyesi 12 ülkenin petrol bakanlarının büyük çoğunluğu, 30 milyon varillik mevcut üretim kotasının muhafaza edilmesini desteklediklerini belirtirken, İran, Venezuela ve Ekvator günlük üretim kotasında kısma yapılması gerektiğini savundu.

İran Petrol Bakanı Rostam Ghasemi, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 1 Temmuz'dan itibaren ülkesinden petrol ithal etmeyeceği yolundaki kararının ''kendilerini etkilemediğini'' bildirdi.

Ghasemi, bir soru üzerine, AB'nin İran petrolüne ambargo uygulamasının ham petrol satış fiyatlarında artışa neden olacağını kaydetti.

AB-İran ilişkilerini yakından izleyen siyasi ve ekonomik gözlemciler de BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer programından dolayı İran'a yönelik aldığı bir dizi yaptırım kararını anımsatarak, ''BM kararları uyarınca AB'nin ithal ettiği petrolün parasını bloke etmekle yükümlü olduğunu'' belirterek, bu durumun İran'ın zararına olacağını savundular.

Bu arada, toplantı öncesi AA muhabirine açıklama yapan Irak'ın OPEC nezdindeki Guvernörü Falah J. Alamri, Kerkük-Ceyhan arasında ikinci bir petrol boru hattı açılacağı yolunda basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Alamri, Kuzey Irak bölgesel yönetiminin 2013'te boru hattının hizmete gireceği yolunda açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, ''Irak petrolü hakkındaki kararları Bağdat'taki merkezi yönetim alır. Biz Kerkük-Ceyhan arasında ikinci bir boru hattı açılmasına gerek görmüyoruz'' diye konuştu.

Irak Petrol Bakanı Abdul Kareem Luaibi Bahedh OPEC dönem başkanlığına seçildiği için Irak'ı toplantıda Guvernör Falah J. Alamri temsil etti.

Kartelin merkezinde bugün öğleden sonra başlayan OPEC Petrol Bakanları Olağan Toplantısı'nın akşam saatlerinde sona ermesi bekleniyor.

Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,883 µs