En Sıcak Konular

Çin!?

14 Haziran 2012 17:33 tsi
Çin!? KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların Kıbrıs'ta çözüm için çaba harcamadığını, Fransa, Rusya, Çin gibi ülkelerin de Rumlara hamilik yaptığını belirtti

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Londra Türk Radyosu'nda katıldığı programda, Londra'daki Kıbrıs Türk halkına KKTC'deki gelişmeler ve müzakerelerle ilgili son durumla ilgili bilgi aktardı.

Eroğlu, Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığını devralacağı 1 Temmuz'a az süre kaldığına işaret ederek, bölünmüş adayı üye yaparak hata yapan Avrupa Birliği'nin hatalarına devam ettiğini söyledi.

Gelinen aşamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, Rum Başkanlık seçimlerine kadar güven artırıcı önlemlerin ilgili komitelerde görüşülmesini önerdiklerini kaydeden Eroğlu, Rum başkanlık seçimlerinden sonra, yeni şartlarda yeni bir masa ile yola devam edebileceklerini belirtti. Eroğlu, yeni Rum başkanla yeni masada, Kıbrıslıca çözüme uygun, ama iki tarafın da kabul edebileceği bir metotla sürecin sürdürülmesini istediklerini aktardı.

Çalışacak komitelerle bir yere varmayı istediklerini kaydeden Eroğlu, "Ucu açık müzakere devam edemez. Yeni masada, 6 ay, 1 sene müzakereler devam eder, bu surede anlaşma olur, olmazsa, oturup bir karar verilir... Kıbrıs Türkü daha ne kadar çözümsüzlüğün mağduru olacağız" şeklinde devam etti.

RUSYA, ÇİN VE FRANSA RUMLARA HAMİLİK YAPIYOR

Eroğlu, Rumlara hamilik yapan, Rusya, Çin ve Fransa'nın da çözüme yardımcı olmadıklarına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, anlaşma için karşılıklı al-verin şart olduğuna işaret ederek, Rumların niyeti olması halinde 15 günde anlaşmaya varılabileceğini yineledi. Eroğlu, Kıbrıs Türkü'ne kendi topraklarında yaşama hakkının elinden alınamayacağını vurguladı. 2 bölgeli, 2 kurucu devlete dayalı bir federasyon için görüştüklerini kaydeden Eroğlu, anlaşma olmaması halinde, Kıbrıs Türkü'nün açıkta olmadığını belirtti.

Kıbrıs'ta "ille de çözüm" isteyenlere "Masada daha kaç yıl oturacağız?" diye soran Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün ne olacağım sorusunu sormayı sürdürdüğünü, bunun da huzursuzluk yarattığını söyledi. Masaya alternatifsiz oturulamayacağını kaydeden Eroğlu, anlaşma istediklerini ancak bunun sadece Türk tarafının kendi isteğiyle olmayacağını vurguladı. Eroğlu, "nasıl olursa olsun bir çözüm" anlayışına karşı olduğuna işaret etti.

Türkiye ile diyaloğu her zaman en iyi şekilde sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, son Ankara ziyaretinde de mevcut sureci en iyi şekilde sonuçlandırmayı, bunun olmaması halinde de alternatiflerin ne olabileceğini tartıştıklarını belirtti.



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,475 µs