En Sıcak Konular

Davutoğlu Afganistan'da

14 Haziran 2012 11:14 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'ın Asya'nın tam kalbinde bulunduğunu belirterek, "Afganistan güvenli, istikrarlı ve müreffeh olmazsa, çevresinin de güvenli ve zengin olması mümkün değildir.

İnanıyoruz ki, İstanbul Süreci ile harekete geçirilen olumlu enerji, istikrarlı ve müreffeh bir bölge için yürütülen çabaları güçlendirecektir" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kabil'de düzenlenen "İstanbul Süreci: Bölgesel İşbirliği için Yeni Bir Gündem - Asya'nın Kalbi Bakanlar Toplantısı"nın açılışında konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye konferansa katıldığı için teşekkür ederek başladı. Davutoğlu, sekiz ay önce bölgede daha iyi bir gelecek için başlatılan İstanbul Süreci'nin eşbaşkanlığını Afgan mevkidaşı Zalmay Resul ile birlikte yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Afganistan ve diğer ülkelere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bölge ülkelerinin ilk kez barış ve istikrar için seslerini yükselttiği Kabil deklarasyonunun 2002'de ilan edilmesinden bu yana önemli yol kat edildiğini kaydeden Davutoğlu, bölgenin eşsiz özelliklere sahip olduğunu, insan kaynağı, kültürel miras ve aynı zamanda ekonomik potansiyel bakımından oldukça zengin bir konumda bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Afganistan, tam da Asya'nın kalbinde bulunmaktadır. Bu yüzden Afganistan; güvenli, istikrarlı ve müreffeh olmazsa, çevresinin de güvenli ve zengin olması mümkün değildir. İnanıyoruz ki, İstanbul Süreci ile harekete geçirilen olumlu enerji, istikrarlı ve müreffeh bir bölge için yürütülen çabaları güçlendirecektir" diye konuştu.

Günümüzde sorunların sınırları aşan bir özellik kazandığına işaret eden Davutoğlu, ülkelerin karmaşık zorluklarla tek başlarına mücadele etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sorunlar sadece bölgesel sahiplik ve işbirliği sayesinde aşılabilir. Terörizmle mücadele, aşırıcılık ve uyuşturucuyla mücadele konularında ortak çıkarlarımız var. Bölgedeki bir ülkenin bu ve benzeri zorluklara karşı koymadaki başarısı ya da başarısızlığının, kaçınılmaz olarak diğer bölge ülkeleri üzerinde etkisi olmaktadır. Bu nedenle sürekli gelişen bölgesel işbirliğine ihtiyacımız bulunmaktadır."

Davutoğlu, 2011 Kasım ayından bu yana İstanbul Konferansı kapsamındaki gelişmelerin çok cesaret verici olduğunu kaydederek, Kabil'deki toplantının güven artırıcı önlemlerin ilk bölümünün onaylanmasıyla birlikte bir kilometre taşı olacağını ifade etti.

Davutoğlu, "Ama yine de şunu unutmamalıyız. İstanbul Süreci güven artırıcı önlemlerin sadece teknik anlamda uygulanmasıyla ilgili değildir. Süreç, bize ileri siyasi diyalog fırsatı sunan bir danışma forumu olmuştur ve olmalıdır. Tüm kalbimle inanıyorum ki, tartışma için bir masa etrafında toplanmak, birbirimizin gözlerinin içine bakarak konuşmak kendi başına bir güven artırıcı önlemdir" dedi.

Davutoğlu, "İstanbul Süreci'nin ayrıca güvenlik, ekonomi, kültür, eğitim ve hukuk alanlarında daha verimli bir işbirliği için gösterilen bölgesel çabalar içinde yeni sinerjiler yaratabilecek, tam ortasına Afganistan'ı yerleştiren bir platform olarak da hizmet edebileceğini" söyledi.

Sürecin, "Asya'nın Kalbi" ile bölgesel kuruluşları, BM ve diğer ilgili ortakları ve süreci destekleyen ülkeleri bir araya getirdiğini kaydeden Davutoğlu, "Türkiye, bu yolculukta Afganistan'ı süreci ilerletme konusunda desteklemeye devam edecektir. Aslında bölgesel işbirliği Türk dış politikasının önceliklerinden birisidir. Bu vizyon, iki kardeş ülke olarak gördüğümüz Afganistan ve Pakistan ile yaptığımız Üçlü Zirve Süreci'ne de yansımıştır" şeklinde konuştu.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen "Asya'nın Kalbi Bakanlar Toplantısı"na ev sahibi Afganistan ve Türkiye'nin yanı sıra, Azerbaycan, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan bakan düzeyinde katılıyor.

zaman


Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs