En Sıcak Konular

Çay bahçelerinin 25 yıl ömrü kaldı

14 Haziran 2012 10:09 tsi
Türkiye'de 75'inci yılını kutlayan çay ekiminin, kritik bir eşiğe yaklaştığı açıklandı.

Uluslararası tecrübelerin, çay bitkisinin ticari ömrünü '100 yıl' olarak ortaya koyduğunu belirten Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Mustafa Seçkin, Türkiye'deki bahçelerin büyük bölümünün önemli ölçüde eskidiğini vurguladı.

12-15 yıl gerekiyor

Bu nedenle, hem bahçelerin verimli ömrünü uzatmak hem yeni bir çay bitkisi geliştirilmek için çalışmalar yaptıklarını açıklayan Seçkin, “Çay Türkiye'de yüz binlerce üreticiyi ilgilendiriyor. Yeni bitki yetiştirilmesi, ekimi ve ürün alınması 12-15 yıllık uzun bir süreç olacak. Bu tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Sektör tümü konuya el atmalıî dedi.

Çaykur'la paylaştık

Bu noktada en büyük üretici Çaykur'un tutumuyla ilgili soruları da yanıtlayan Seçkin şunları söyledi: “Çaykur ve diğer üreticilere bilgi veriyoruz. Birbirimizi dikkatle dinliyoruz. Ancak Çaykur'un ajandasında yeşil çay, organik çay var. Biz ise geniş proje peşindeyiz."

Deneme bahçesi

Yaptıkları çalışmaları da anlatan Seçkin, eğitimler kapsamında 2011'de 8 bin üreticiye ulaştıklarını, bu yıl ise 15 bin kişiye eğitim vereceklerini söyledi. Toprak analiz laboratuvarında 262 numune incelendiklerini açıklayan Seçkin, yanlış gübre kullanımının yaygın olduğunu söyledi. Analiz sayısını bu yıl 1000'e çıkaracaklarını da ifade eden Seçkin, ayrıca 8 hektarlık bir deneme bahçesinde uygulamalı dikim ve kesimle yapacaklarını söyledi.

Kaçkarlar yağmur ormanı, korunmalı

Lipton, sürdürülebilir çay üretimi kapsamında Yağmur Ormanları Birliği'den (Rainforest) sertifika almak için çalışmalarını hızlandırdı. Temmuzda başvuruyu yapacak olan şirket, ilk olarak Pazar'daki fabrikası için kasım ayında belge almayı hedefliyor. Rainforest Yönetim Kurulu Üyesi Annemieke Wijn, Kaçkarlar'ın Avrupa'nın son yağmur ormanlarından olduğunu hatırlatarak, bölgenin korunması için sürdürülebilir üretimin önemli olduğunu vurguladı.

Stoklar fiyatları düşürdü

İlk sürgün çay fiyatlarıyla ilgili tartışmaları değerlendiren Mustafa Seçkin, kendilerinin alımı kesmediğini ama birçok özel sektör şirketinin stoklarını nedeniyle bu tür bir uygulama yaptığını söyledi. Bunun fiyatları düşürdüğünü de anlatan Seçkin, üreticinin mağdur olduğunu vurguladı. Üreticilerin verdiği bilgiye göre prim desteğiyle birlikte 120 kuruş olarak açıklanan yaş çay fiyatı, bu tür sıkıntılar nedeniyle 60 kuruşa kadar düştü.



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs