En Sıcak Konular

Karada denizde e-bilet dönemi

14 Haziran 2012 09:36 tsi
Kara ve deniz yolcu taşımacılığında kağıt biletin yerini elektronik bilet alıyor.

Firmaları her yıl en az 183 milyon adet bilet basmaktan kurtaracak uygulama vergi kaçağını da azaltacak
 
Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde kağıt bilet dönemi kapanıyor. Maliye, kara ve deniş taşımacılığında elektronik bilet (e-bilet) uygulamasını yaygınlaştıracak yeni bir düzenleme hazırladı. Tasarı yarın Başbakanlık'a gönderilecek.
 
Hem bilet hem liste
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kayıtdışı ile mücadele eylem planı kapsamında yürüttüğü elektronik fatura uygulamasından sonra e-bilet çalışması da tamamlandı. Gelir İdaresi'nin hazırladığı düzenleme ile artık şehirlerarası ve uluslararası kara ve deniz seyahatlerinde elektronik bilet kullanılacak. Kağıt bilet, sadece yolcuların talebi halinde düzenlenecek. E-biletle beraber yolcu listeleri de elektronik ortama taşınacak.
 
Firmalar için kolaylık
 
Mevcut uygulamada, firmalar biletleri elektronik ortamda oluşturup internet üzerinden satabiliyor. Ancak, Belge Basım Yönetmelikleri zorunlu tuttuğu için biletlerin kağıda basılıp yolculara verilmesi, ikinci nüshasının da yasal süresi boyunca saklanması gerekiyor.
 
2011'de yaklaşık 183 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi kağıda basıldı. Yeni sistemle birlikte firmalar milyonlarca biletin basımı, arşivlenmesi, ikinci nüshaların acentelerden toplanması gibi maliyetlerden kurtulurken, Maliye de kayıtdışı uygulamaları önlemiş olacak.
 
E-fatura izni şart
 

Yeni yönetmeliğe göre elektronik bilet düzenleyecek firmalar, elektronik imza olarak bilinen mali mühür, gerçek kişilere ait seyahat acenteleri ise e-imza edinecek. Ayrıca bütün seyahat firmaları e-fatura uygulamasına başvurarak e-fatura izni alacak. E-biletin gider gösterilmesi halindeyse mükellefin vergi kimlik numarası ya da 'kimlik numarası' bilete yazılacak.
 
5 yıl saklanacak
 

Seyahat firmaları elektronik bilet ve yolcu listelerini 5 yıl süreyle e-imzalı veya mali mühürlü olarak kendi bilgi işlem sistemi üzerinde saklayacak. Saklanan e-bilet ve e-yolcu listeleri Maliye'ye elektronik ortamda ibraz edilecek. Firmalar, e-biletleri mali mühürlü veya elektronik imzalı olarak yolcunun e-mail adresine, ertesi günün sonuna kadar da İdare'nin sistemine iletecekler.
 
bugün


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs