En Sıcak Konular

'Ombudsmanlık' görüşmeleri başladı

13 Haziran 2012 21:20 tsi
Kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda başladı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, tasarının tümü üzerinde partisinin görüşlerini dile getirirken, kamu denetçiliğinin, parlamento adına vatandaşların şikayetlerini dinleyen, denetleyen, idarenin reform yapmasının yolunu açan bir sistem olduğunu belirtti.

Bu kurumun, AB tarafından da önemsendiğine işaret eden Özgündüz, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, Türkiye için yararlı olduğunu ancak tasarının ülkenin gerçekleriyle örtüşmediğini savundu. Özgündüz, daha iyi, sağlıklı düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu belirterek, askeri faaliyetlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin faaliyetlerinin, cezaevlerindeki uygulamaların da kamu denetçisinin denetimine açık olması gerektiğini kaydetti.

Özgündüz, düzenlemenin, AB'ye, ''Bizim de kamu denetçiliğimiz var'' demek için yapılacak bir düzenleme olacağını öne sürdü.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, çocuk, gençler, yaşlılara yönelik de ombudsmanlığın olması gerektiğini ifade etti.

Tasarının, idareyi evrensel hukuk ilkelerine yönlendirmekten uzak olduğunu, etkisi, görev alanı sınırlı, işlevsiz bir kurum öngördüğünü savunan Akat, uzmanlaşmayı temel almayan kurumun, ciddi bir etki yaratmayacağını belirtti.

TSK'nın diğer idari birimlerden farklı olmadığını belirten Akat, ancak TSK'nın bazı faaliyetlerinin, kurumun görev alanı dışında görülmesinin, kurumun saygınlığını azaltacağını ileri sürdü.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ombudsmanlığın, yargı sistemi kadar itibarlı, değerli olduğunu ifade ederek, buna uygun kanun yapılması gerektiğini vurguladı.

Bal, muhalefetin sesi, nefesinin içinde olmadığı bir tasarının, iktidarın işlerinin aklandığı yeni bir müessese, atanacak makamlara kadro ihdası anlamına geleceğini söyledi. Bal, denetçi, başdenetçilerin bağımsızlığını sağlayabilmek için yaş haddinin yukarıya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Tasarının, dünyada örneği görülmeyen ''tılsımlı, Süperman'' gibi bir adam, her işi yapan adam yarattığını belirten Bal, denetçiler kurulu gibi bir kurul oluşturularak, sorunların burada görüşülüp, ortak akıl, kollektif iradeyle sonuçlanması gerektiğini söyledi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, vatandaşların, kamu idaresinden şikayetçi olması halinde şikayetlerini bildireceğini, ilgili kurumlardan bilgi toplanılacağını söyledi.

Dünyada yaklaşık yüzden fazla ülkenin kabul ettiği bu kurumu, ülkeye sağlıklı şekilde kazandırmaları gerektiğini ifade eden Akman, kamu denetçiliğinin yargı yükünü de azaltacağını kaydetti.

aa


Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,219 µs