En Sıcak Konular

Cemil Çiçek, Türkmenistan'ı ziyaret etti

13 Haziran 2012 19:04 tsi
Türkiye'den Türkmenistan'a 11 yıldan sonra meclis başkanı düzeyinde ilk ziyareti Cemil Çiçek gerçekleştirildi.

Başkent Aşkabat'a dün gelen Cemil Çiçek, resmi temaslarını bugün gerçekleştirdi. TBMM Başkanı Çiçek ilk olarak, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, tarafından Oğuzhan Köşkü'nde kabul edildi. Kabulde konuşan Türkmen lider Berdimuhamedov, ikinci defa devlet başkanlığına seçildikten sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini kaydetti. Berdimuhamedov, "Biz iki devlet bir milletiz." diyerek, ikili ilişkilere verilen önemi belirtti.

Çiçek, daha sonra Türkmenistan Meclisi'ne geçti. Burada Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva ile bir araya geldi. Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Türk meslektaşı Çiçek'e Türkmen Meclisi hakkında bilgi verdi. Türkmen milletvekillerinin yoğun bir çalışma grafiğinin olduğunu ve ülkede çok sayıda reformların yapıldığını ifade etti.

Çiçek, Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva ile görüştükten sonra Meclis'in hatıra defterini imzaladı. Çiçek'in bu defteri Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'dan sonra imzalayan ikinci kişi olduğu belirtildi.

ORTA ASYA'NIN EN BÜYÜK CAMİSİNİ ZİYARET ETTİ

TBMM Başkanı Çiçek, Aşkabat temasları kapsamında Türkmenistan'ın kurucu Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın Kıpçak Camisi'nde bulunan anıt mezarını ziyaret ederek, çelenk bıraktı. Türkmenistan müftüsü ile merhum Türkmenbaşı için dua eden Çiçek, burada Orta Asya'nın en büyük camisi olan Türkmenbaşı Ruhi Camisi'ni de gezdi.

TÜRKMEN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Aşkabat'ta resmi temasları çerçevesinde öğleden sonra Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ile görüşen Çiçek'e, Türkiye-Türmenistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ile meclis bürokratları eşlik etti.

TBMM Başkanı Çiçek, ziyaret sırasında, Türkmenistan'ın bağımsızlığından bu yana büyük yol kat ettiğini belirterek, ''Türkmenistan, bu coğrafyada yıldızı parlayan bir ülke. Bundan biz de gurur duyuyoruz. Çünkü iki devlet, tek milletiz." dedi.

Çiçek görüşmenin ardından eşi ve Parlamento heyetiyle birlikte Milli Müze'yi gezdi. Müze yetkililerinden eserler hakkında geniş bilgi alan Çiçek, Müze Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

''Bu müzeyi gezip gördükten sonra bir defa daha inandım ki büyük bir medeniyetin ve muhteşem bir kültürün varisleriyiz. Bu bütün Türk Milletinin gurur kaynağıdır. Türkmen kardeşlerimizin bu eserleri koruması ve hepimizin istifadesine sunması takdirle karşılanması gereken bir husustur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

ÇİÇEK: TÜRKMENİSTAN YILDIZI PARLAYAN BİR ÜLKE

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği'nde Türk basınına yaptığı açılamasında, Türkiye ile Türkmenistan parlamentoları arasındaki ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, "11 yıldır parlamentolar arası ziyaret olmamış. Şimdi biz bunu tekrar başlatıyoruz. Aradan geçen 11 yıl içinde burada çok önemli gelişmeler olduğunu gördük. Bu gelişmelerde Türk şirketlerinin önemli katkıları olmuş. Aldıkları görevi başarıyla yerine getirmişler. Bu, Türkiye'nin itibarı bakımından da önemlidir. İşadamları kardeş ülkenin kalkınmasında katkı sağladıkları gibi ülkemizde de yeni imkanlar sağlıyorlar." diye konuştu.

Dış politikada Türkiye ile Türkmenistan'ın ortak bakış açısına sahip olduğunu dile getiren Çiçek, "Mesela Afganistan politikasında aynı tezleri savunuyoruz. Afganistan'da kalıcı bir barış tesis edilmesi gerekiyor. Biz de bu konuda Türkmenistan'la birlikte her türlü katkıyı verdik." dedi.

Çiçek ve beraberindeki heyet onuruna, Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva tarafından akşam yemeği verildi.

Aşkabat'taki resmi temaslarını tamamlayan Çiçek ve beraberindeki heyet, yarın sabah Kırgızistan'a geçecek.

cihan


 

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs