En Sıcak Konular

Almanya'da mezun olanların ülkede kalması için kampanya

13 Haziran 2012 15:18 tsi
Avrupa'nın lokomotifi Almanya'da kalifiye eleman sıkıntısı sorununa çözüm bulmak için yeni projeler hayata geçiriliyor.

Bavyera Ekonomi Bakanı Martin Zeil ve Bilim Bakanı Wolfgang Heubisch, Bavyera'da eğitim gören yabancı öğrencileri Bavyera'ya kazandırmak için 'Bavyera'da oku, Bavyera'da kal' projesini başlattı. Bakanlar, üniversiteleri gezip, yabancı öğrencilerle bir araya geliyor.

Almanya nihayet üniversitelerinde eğitim verdiği yabancı öğrencilerin de farkına vardı. Bavyera Ekonomi Bakanı Martin Zeil ve Bilim Bakanı Dr. Wolfgang Heubisch (FDP), 'study and stay in Bavaria' (Bavyera'da üniversite oku; Bavyera'da kal) sloganlı bir proje geliştirdi.

Bavyera Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Cordula Hartl, 320 bin öğrencinin üniversite eğitimi aldığı Bavyera'da 30 bin yabancı öğrenci olduğunu ve Çinli öğrencilerin (2 bin 600) ardından Türk öğrencilerin (2 bin) ikinci sırada yer aldığı bildirdi. Türk öğrencileri bin 600'er öğrenci ile Bulgar ve Rus öğrenciler takip etti. Projenin amacının Bavyera üniversitelerinde eğitim gören yabancı öğrencileri, yüksek eğitimin ardından Bavyera'ya kazandırmak olduğu belirtildi. Şu ana kadar Bavyera eyaletinde eğitimini tamamlayan yabancı öğrencilerin burada kalmak istedikleri, ancak çok az kısmının bu arzusunu gerçekleştirebildiği ifade edildi.

Alman Uyum ve Göç Vakıfları Uzmanlar Komisyonunun aktüel araştırmasına göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelip yüksek öğrenim gören öğrencilerin yüzde 80'i mastır ve koktoranın ardından Almanya'da kalmak istiyor, ancak sadece dörtte biri bunu başarıyor. Daha şimdiden bazı branşlarda kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken bakanlık yetkilileri, yabancı öğrenci potansiyelinin daha uzun süre kullanılmamasını Almanya'nın kaldıramayacağı dillendirdi.

Proje kapsamında Bavyera Ekonomi ve Bilim Bakanlarının, 2013 yılına kadar Bavyera üniversitelerini gezip, sempozyumlar düzenleyecekleri ve yabancı öğrencilerle bu konuda bilgi alışverişinde bulunacakları bildirildi. İlk ziyareti dün Regensburg Üniversitesi'ne yapan Alman bakanlar, bu şekilde yabancı öğrencilere doğrudan Bavyera'nın onlara ihtiyacı olduğunu söylemeyi, oturum konusunda çözüm yollarını görüşmeyi ve bu öğrencilerin sorunlarını dinlemeyi hedefliyor.

Sempozyumların yanı sıra Bavyera Ekonomi ve Bilim Bakanlığı denetiminde bir yuvarlak masa çalıştayı oluşturulacağı ve çalıştaya yabancılar dairelerinden, üniversitelerin yönetimlerinden, içişleri bakanlığından yetkililerin katılacağı bildirildi.

Elde edilen bilgiler ışığında yeni çalışmalar yapılması ve yabancı öğrencilere iş bulma konusunda yardımcı olunması amaçlanıyor. Şu sıralar, yabancı öğrencilerin kendilerine ayrımcılık yapıldığını düşündüklerinde şikayetçi olabilecekleri bir merci oluşturulması düşünülüyor. Ayrıca 'study and stay' adı altında bu yılın sonbahar dönemine kadar bir internet sayfası oluşturulacak.

Konu hakkında bir basın bildirisi yayınlayan Bavyera Uyum Yetkilisi Martin Neumeyer, kalifiye eleman sıkıntısının kendini ilerleyen süreçte hissettireceğini belirtip, projeye destek verdiğini duyurdu. Kalifiye elman sıkıntısına çözüm bulmak için Almanya'da daha önce de yabancı kalifiye elemanların yıllık 66 bin euro kazanmaları şartı hafifletilmiş ve miktar 44 bin euroya kadar düşürülmüştü.

(CİHAN)


Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs