En Sıcak Konular

Bursluluk sınavında yanlış soru iddiası

13 Haziran 2012 14:54 tsi
Gazeteci yazar Nevzat Özkaya, pazar günü yapılan “Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı”nda, 5. Sınıf Sosyal Bilimler testinin 25. sorusunun yanlış olduğunu iddia etti.

Haber: Yaşar Yeşil

Geçtiğimiz pazar (10 Haziran 2012) günü “PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI” vardı. Binlerce öğrenci bu sınavda ter döktü. Sınavın üzerinden üç gün geçti.

Bursluluk sınavının bir sorusuna gazeteci yazar Nevzat Özkaya'dan itiraz geldi. Özkaya, sınav sorularından birinin yanlış olduğunu söyledi. Sınav sonucunda, sınav kitapçığını inceleyen gazeteci Özkaya, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler testinin 25. sorusunun yanlış olduğunu iddia etti.

Sosyal Bilgiler testinin 25. sorusu şöyle:

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Cevap şıkları ise şunlar:

A) Millî Eğitim Bakanlığı
B) Başbakanlık
C) İçişleri Bakanlığı
D) İlçe Belediyeleri

İlk bakışta doğru cevap (B) şıkkı gibi görünüyor. Ancak, gazeteci Özkaya'ya göre soru yanlış olduğu için cevap da yanlış.

Nevzat Özkaya'nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: “8/6/2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren 633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü kapatılarak yerine Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü kuruluyor.”

Yani, şu anda “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü” diye bir kurum yok. Bu kurumun adı, Kanun Hükmünde bir Kararname ile “Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü” olmuş.

Özkaya, sorunun yanlış olduğuna kanaat getirince hemen harekete geçmiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı aramış. Bakanlık, “Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 6 ay önce kendilerine geçtiğini” söylemiş. Yani Başbakanlığa direk bağlı değilmiş.

Gazeteci Özkaya, konuyu araştırmaya devam etmiş ve bu defa Milli Eğitim Bakanlığı'nı aramış. Bakanlık, “biraz bekleyin, araştırma yapalım!” demiş ve birkaç dakika sonra Özkaya'ya şu cevap verilmiş:

“Halk Bank, Vakıf Bank, Ziraat Bankası gibi bankalardan birine, 'Sınav itiraz' diye 10 TL. yatırın. Dilekçe ile birlikte dekontu 'Yenilik Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 06500 Teknik Okullar / Ankara' adresine yollayın.”

Özkaya, aynen Milli Eğitim Bakanlığı'nın dediğini yapmış. Halk Bankası’na 10 TL. yatırmış ve dekontu belirtilen adrese dilekçe ile birlikte göndermiş.

“Şimdi sonucu bekliyorum” diyen Özkaya, “Bu sorununun iptal edileceğini düşünüyorum, inşallah yanılmam” diyor.

İşte Özkaya'nın, Sosyal Bilgiler testinin 25. sorusunun iptali için Bakanlığa gönderdiği dilekçenin tam metni:

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
YENİLİK VE EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA

10 Haziran 2012 Pazar günü yapılan “PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI” Sosyal Bilgiler testinin 25. sorusu yanlıştır.

25. soru şöyle:

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

A) Millî Eğitim Bakanlığı
B) Başbakanlık
C) İçişleri Bakanlığı
D) İlçe Belediyeleri)

8/6/2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren 633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur.

İlgi: Genel Müdürlük Makamının 31.12.2011 Tarih ve 2349 Sayılı Yazısı’nda da belirtildiği gibi aynı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü kapatılarak (GEÇİCİ MADDE 1- (1) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Kadının Statüsü, Aile ve Sosyal Araştırmalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlükleri, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte kapatılmıştır.) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bu kurumun yerine Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur. İlgili Kanun Hükmünde Kararname ve ilgi yazı gereği 31.12.2011 tarihi itibariyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kapatılarak bu kuruma ait iş ve işlemler de ilgili Genel Müdürlüklere devredilmiştir."

Soru şekil itibariye bu günü, yani kurumun şu anki durumunu ifade ediyor. Yani, “Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü eskiden kime bağlı” denmiyor.

"Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, aşağıdakilerden
hangisine bağlıdır?" diyor.

Şu an, “Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü” diye bir kurum yoktur ve bu soru yanlıştır.
Sorunun iptal edilmesi için gereğini arz ederim.

Nevzat Özkaya

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs