En Sıcak Konular

BM elçisi Müslümanların katledildiği Arakan'da

13 Haziran 2012 14:07 tsi
BM elçisi bugün, 10 günde yüzlerce Müslümanın katledildiği Myanmar'ı ziyaret ediyor. Vijay Nambiar, saldırıların devam ettiği Arakan bölgesinde.

Üst düzey Birleşmiş Milletler elçisi Vijay Nambiar, Budist çetelerin Müslüman katliamı yaptığı Arakan'da yaşananları yerinde görmek amacıyla Myanmar'da.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Myanmar özel danışmanı Vijay Nambiar, saldırıların yaşandığı Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe'ye ulaştı. Nambiar buradan yüzlerce Arakanlı Müslümanının katledildiği ve köylerin yakıldığı bildirilen Maungdaw'a geçecek.

Nambiar'a Myanmar'daki Müslüman toplumun liderleri ve Sınır İşleri bakanı General Thein Htay eşlik edecek.

BM, Arakan (Rohingya) halkının çoğunlukta olduğu Maungdaw'daki ofisini yaşanan gerginlik üzerine kapatmış, yabancı personel tahliye edilmişti.

Resmi rakamlara göre Budist çetelerin saldırılarında şimdiye kadar 25 kişi öldürüldü ve 41 Müslüman da yaralandı. Ancak görgü şahitlerinin ifadeleri ölü sayısının bir kaç yüzü bulduğunu, çok sayıda Müslüman köyünün de yakıldığını ortaya koyuyor.

BANGLADEŞ DE DARBE VURDU

Katliamdan kaçan yüzlerce Arakan Müslümanının sığınmak istedikleri Bangladeş tarafından geri gönderilmesi de trajediyi artırıyor. İnsan Hakları grupları şiddetten kaçanlara sınırlarını açık tutması için Bangladeş'e çağrıda bulunurken, sınır bölgelerine sınırsız erişim izni istiyor.

Press Medya'da yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü Mülteci Programı Direktörü Bill Frelick, "Şiddet kontrolden çıktığında sınırı kapatmakla, Bangladeş bu insanların hayatlarını büyük tehlikeye atıyor" derken, diğer ülkelere de sığınmacılara insani yardım sağlama çağrısı yaptı.

Bangladeş hükümeti ise şiddetten kaçan Arakan halkını topraklarına kabul etmesi için yapılan çağrıları reddetti.

"Bu bir mülteci akınına daha izin vermek bizim çıkarlarımıza değil" Bangladeş Dışişleri Bakanı Dipu Moni, "tekrar çok sayıda göçmenin Bangladeş'e girmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Myanmar yönetimi Bangladeş sınırındaki batı Rakhine eyaletinde 10 Haziran tarihinde olağanüstü hal ilan etti. Bangladeş'te yetkililer, gıda ve su olmadan dokuz saat denizde kalan, kadın ve çocukları taşıyan tekneleri geri döndürdü. 

Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,352 µs