En Sıcak Konular

'Türk halkı için Obama ehven-i şer'

13 Haziran 2012 13:53 tsi
'Türk halkı için Obama ehven-i şer' Pew'in araştırmasına göre Türk halkı, Obama'nın Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini kazanmasını istiyor. Türklerin yüzde 39'u Obama'nın tekrar seçilmesini isterken, yüzde 30'u buna karşı.

Dünya genelinde Türkiye dahil 21 ülkede yapılan bir anket, ABD Başkanı Barack Obama'ya olan güvenin giderek azaldığını ortaya koydu.

ABD'de bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından 17 Mart-20 Nisan tarihleri arasında yapılan ankete göre, Obama, Avrupa ve Japonya'da halen güvenilir bir lider olarak görülse de, Türkiye dahil nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler ile Çin'de kendisine duyulan güven azalıyor.

Ankete göre, Türk halkının yüzde 66'sı Obama'ya güvenmiyor. ABD Başkanı'na güvenenlerin oranı ise yüzde 24. Bu oran, Obama'nın başkanlık koltuğuna oturduğu tarihlerde yüzde 33'tü.

Özellikle 50 yaşın üstündeki Türklerin ABD'ye bakışının olumsuz olduğu sonucuna varan ankete göre, Türklerin yüzde 69'u Amerikan halkına da olumsuz bakıyor.

BAŞLICA SORUN KÜRESEL EKONOMİ
Türkler, en başta Obama'nın küresel ekonomik sorunlara yaklaşımını onaylamıyor. Ankete katılan Türklerin yüzde 65'i Obama'nın bu konulardaki politikalarına olumsuz bakıyor.

Ankete göre, Obama Türkiye'nin çıkarlarını gözetme, Ortadoğu politikaları ve iklim değişikliği konularında da Türk halkının beklentilerini karşılayamıyor. 2009'daki ankette bu üç konuda Obama'ya güvendiklerini belirten Türklerin neredeyse yarısı aradan geçen üç yılda hayal kırıklığına uğradı.

Nitekim Türk halkının yüzde 71'i ABD'nin şu an Türkiye'nin çıkarlarını gözetmeksizin hareket ettiğini düşünüyor. Çıkarlarının ABD tarafından kaale alındığını düşünen toplumların başında ise yüzde 55'le Brezilya ve yüzde 51'le Çin geliyor.

KÖTÜNÜN İYİSİ
Tüm bu olumsuz görüşlere karşın Türk halkı, Obama'nın Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini kazanmasını istiyor. Türklerin yüzde 39'u Obama'nın tekrar seçilmesini isterken, yüzde 30'u buna karşı. Özetle Türk halkı Obama'yı "kötünün iyisi" bir başkan olarak görüyor.

Türkiye'ye son dönemde sık sık ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bakış da pek olumlu değil. Türk halkının yüzde 68'i Clinton'a güvenmiyor. ABD Dışişleri Bakanı'na güvenen Türklerin oranı sadece yüzde 15. Clinton'ın en çok destekçi bulduğu ülke ise yüzde 70 ile Çek Cumhuriyeti.

Türk halkının Obama’ya ve Clinton'a olumlu bakışı, düşük seviyelerde kalsa da ABD’ye bakışına kıyasla oldukça iyi durumda. Zira Türkiye'den ankete katılanların yüzde 72’sinin ABD'ye yönelik düşünceleri olumsuz. Olumlu bakanlar ise sadece yüzde 15. Bu oran 2011'de yüzde 10'du.

AMERİKAN KÜLTÜRÜ GENÇLERİMİZİ ETKİLEMESİN
Türkler Amerikan kültürünün yayılmasından da endişeli. Ankete katılanların sadece yüzde 10'u Amerikan gelenek ve fikirlerinin Türkiye'deki nesilleri etkilemesini olumlu buluyor.

Türkiye'de ABD'nin demokrasiye bakış açısını tasvip edenlerin oranı ise yüzde 13. Bu oran, Pew anketlerinde bu sorunun en son sorulduğu 2007'de yüzde 8'di.

TÜRKLER, İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA KARŞI
ABD'nin terörle mücadele taktikleri de Türk halkının onayını alamadı. Zira ankete katılan Türklerin sadece yüzde 18'i ABD'nin bu konuda başvurduğu yöntemlere destek veriyor. ABD'ye bu konuda en çok güvenen ülke ise yüzde 75'le Fransa.

Türk halkının yüzde 81'i ABD'nin terörle mücadele kapsamında kullandığı insansız hava araçlarının yurt dışında düzenlediği saldırıları onaylamazken, yüzde 9'u onay veriyor. Ankete göre, ABD, bu konuda hiçbir ülkeden yüzde 44'ün üstünde destek alamıyor.

"ABD DÜNYA EKONOMİSİNİN LİDERİ"
Ankete göre, ABD'nin ekonomi konusundaki tutumunu ve "iş yapma" şeklini seven Türklerin oranı yüzde 14. Türk halkı ABD'nin teknoloji ve bilim alanındaki başarılarını ise nispeten takdir ediyor. Türk halkının yüzde 42'si ABD'nin bu alanlarda göstermiş olduğu gelişmeleri hayranlıkla izliyor.

Türklerin yüzde 54'ü ABD'yi halen dünyanın bir numaralı ekonomisi olarak görüyor. Türkiye bu konuda ABD'ye en çok güvenen ülke konumunda. Türkiye'yi yüzde 51'le Meksika izliyor.

Dünya genelinde ise Türklerin bakışına kıyasla farklı bir tablo var. ABD dahil birçok ülke Çin'i dünya ekonomisinin lideri olarak görüyor.

TÜRK'ÜN TÜRK'TEN BAŞKASINA GÜVENİ YOK
Ankete göre, Türk halkının olumsuz bakışı sadece ABD ve Obama'ya karşı değil. Zira Türklerin yalnızca yüzde 18'i Çin'e, yüzde 16'sı Rusya'ya, yüzde 17'si BM'ye, yüzde 21'i AB'ye yüzde 15'i de NATO'ya olumlu bakıyor.

Türklerin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun'a duyduğu güven ise Obama'ya olan güvenden de az.

Katılımcıların yüzde 72'si Merkel'e neredeyse hiç güvenmezken, bu oran Putin için yüzde 70, Ban içinse yüzde 66.

Hürriyet



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs